Výzkum: Čím starší otec, tím hloupější dítě

Report
10. 3. 2009 19:48
Hongkong - Pánové, kteří si chtějí v pozdním věku pořídit potomka, zřejmě hazardují s jeho duševním zdravím. Výzkum australských vědců totiž ukázal, že děti starších otců dosahují v IQ testech horších výsledků.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Věk, kdy lidé zakládají rodinu, se ve vyspělých západních zemích stále zvyšuje. To s sebou nese mnohé komplikace pro rodiče i jejich potomky.

Ale zatímco rizika porodu u starších žen jsou dobře známá, o následcích pozdního otcovství se příliš neví.

Nedávné studie zjistily, že u dětí starších otců se více vyskytují deformace a rakovina, ale i duševní poruchy jako autismus a schizofrenie.

Výzkum Queenslandského centra pro duševní zdraví analyzoval data z inteligenčních testů více než 33 tisíc amerických dětí, které se narodily mezi lety 1959 a 1965.

Děti byly testovány celkem třikrát: v 8 měsících, 4 letech a 7 letech. Testy hodnotily jejich smyslové rozlišování, paměť, koordinaci, koncentraci, čtení, psaní, výslovnost a početní schopnosti.

Z výzkumu vyšlo najevo, že čím je starší otec, tím nižšího počtu bodů zpravidla jeho dítě dosáhlo. Naopak děti, které měly starší matku, vycházely z testů lépe.

„Dříve vědci předpokládali, že děti se starší matkou mohou dosahovat v inteligenčních testech lepších výsledků, protože jsou doma lépe vychovávány. Tato studie však ukazuje, že děti starších otců tuto výhodu mít nemusejí," píší australští vědci.

Horší výsledky potomků starších otců mohou být podle výzkumníků způsobeny mutacemi.

„Zatímco ženské vaječníky se formují už v prenatálním období, mužské sperma se během života hromadí. To znamená, že s rostoucím věkem se může zvyšovat i výskyt nejrůznějších mutací v mužském spermatu," píše se ve zprávě.

Studie vyšla ve veřejně přístupném časopise PLoS Medicine a můžete ji najít na této adrese.

 

Právě se děje

Další zprávy