České krysy nakazily nejméně devět Francouzů

ČTK ČTK
13. 2. 2009 20:30
Paříž - Nejméně devět lidí ve Francii dostalo infekci po kontaktu s krysami dovezenými z České republiky do obchodů se zvířaty.
Slepé krysy poskytují vědcům možnost zkoumat využití lidkých embryonálních buněk k léčení určitých očních nemocí.
Slepé krysy poskytují vědcům možnost zkoumat využití lidkých embryonálních buněk k léčení určitých očních nemocí. | Foto: Reuters

Nákazu způsobilo několik virů včetně toho, který vyvolává kravské neštovice. Nikdo z nakažených není ve vážném stavu, vyplývá z dnešních informací poskytnutých francouzskými úřady.

Podle státního hygienického úřadu se lidé nakazili po oděrkách způsobených při zacházení se zvířaty koupenými od poloviny listopadu ve více než třech desítkách francouzských zverimexů.

Dalších pět případů podezření na nakažení lékaři vyšetřují.

Veterináři už vyzvali majitele prodejen, aby zvířata stáhli z terárií a veškeré prostory důkladně dezinfikovali.

Ministerstvo zemědělství zase vybídlo zákazníky, kteří krysy v inkriminovanou koupili, aby hlodavce vrátili zpátky do obchodů. Nikde není zatím úředně uvedeno, jak se se zvířaty naloží.

Infekce z krys i v Německu

Dosavadní vyšetřování podle ministerstva ukázalo, že infekce pochází z dvou skupin krys dovezených z Česka.

Zároveň doporučilo, aby lidé obecně čistili klece nebo terária s krysami v rukavicích a aby po manipulaci se zvířaty si důkladně myli ruce a případné oděrky svědomitě ošetřili.

Několik případů infekce od krys bylo zaznamenáno posledně v roce 2008 v Německu, ale údajně poprvé jsou případy nákazy hlášeny také ve Francii.

Infekce vyvolává na poškozené kůži puchýře různé velikosti. U osob s oslabeným imunitním systémem nebo u alergiků může způsobit vážnější horečky. Onemocnění tohoto druhu není ale smrtelné a nepřenáší se z člověka na člověka.

 

Právě se děje

Další zprávy