V Kalifornii se narodila osmerčata. Teprve podruhé

ČTK, Reuters, vsm
27. 1. 2009 7:50
Los Angeles - V kalifornském městě Bellflower se v pondělí narodila osmerčata.

Je to šest chlapců a dvě holčičky, všichni jsou v dobrém zdravotním stavu. Jedná se teprve o druhá osmerčata, která se narodila na území USA.

"Novorozeňata jsou ve stabilním stavu a daří se jim dobře. Po příchodu na svět všechna křičela a mrskala sebou velmi energicky," lékařka Karem Maplesová, která spolu s kolegy pomáhala dětem na svět.

K šanci dětí na přežití se odmítla vyslovit, uvedla pouze, že "prvních 72 hodin bývá kritických, je třeba dávat na děti v příštích dnech obzvlášť velký pozor".

Děti váží od 820 gramů do 1,54 kilogramu. Jméno matky nebylo na její přání zveřejněno. Mluvčí nemocnice Myra Suarezová odmítla uvést jakoukoli informaci o matce včetně toho, zda užívala léky na plodnost. Takové léky zvyšují pravděpodobnost vícečetného porodu.

Matka osmerčat porodila všech osm dětí císařským řezem devět týdnů před termínem. Šestačtyřicetičlenný tým lékařů, který o matku pečoval, při tom předpokládal, že se narodí pouze sedm dětí. Nyní se matka chystá na to, že všech osm dětí bude sama kojit.

Jména dětem zatím dali lékaři od A do H podle toho, v jakém pořadí přišly na svět. „Nesmírně nás překvapilo, že po G, o kterém jsme si mysleli, že je poslední, se na svět začal drát ještě H," uvedla Maplesová.

První živě narozená osmerčata přišla na svět v Houstonu před deseti lety, jedno z dětí však o týden později zemřelo. Zbylých sedm dětí - děvčata Ebuka, Gorom, Chidi, Chima a Echerem, a chlapci Ikem a Jioke - oslavilo své desáté narozeniny loni v prosinci.

Rodičům pocházejícím z Nigérie se děti narodily o tři měsíce předčasně, jejich porodní váha byla od 312 do 450 gramů. Svůj hendikep však postupně dohnaly a od vrstevníků se neliší.

Celá rodina stále žije v šestipokojovém domě na předměstí Houstonu, který jim dalo město. Když se potřebují někam přesunout, jezdí šestnáctimístným minibusem. Otec pracuje jako terapeut dýchacích potíží, matka je v domácnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy