Hackeři útočí. Ohrožují maily od Microsoftu

Report
5. 10. 2009 22:50
Na webu se objevil seznam 10 tisíc uživatelských jmen a hesel ke schránkám "hotmailu"

Londýn - Tisíce schránek uživatelů Hotmailu od společnosti Microsoft bylo napadeno hackerem. Stali se obětí tak zvaného phishingu.

Zprávu, s níž přišel zpravodajský server BBC News, potvrdil sám Microsoft. Reportér BBC viděl na internetových stránkách seznam asi 10 tisíc uživatelských jmen a hesel k e-mailovým schránkám.

Softwarová společnost Microsoft už podle svých slov "zahájila vyšetřování".

Data už zmizela

Phishing je metoda, která prostřednictvím falešných stránek láká z uživatelů internetu jejich přístupová hesla k různým službám.

"Jsme si vědomi, že části klientů využívajících Windows Live Hotmail byly nelegálně zcizeny důvěrné údaje," připustil mluvčí společnosti.

"Okamžitě jsme požádali o stažení těchto údajů z internetu a zahájili šetření, abychom zjistili rozsah škod," dodal.

Konzultant společnosti Sophos zabývající se bezpečnostními systémy Graham Cluley uvedl, že publikovaný seznam může být jen částí mnohem delšího výčtu napadených schránek.

První o problému informoval blogový server neowin.net. Podle něj byla už 1. října ukradená data publikována na serveru pastebin.com, který využívají vývojáři ke sdílení dat.

Rychlá změna hesla nutná

V současné době již byl inkriminovaný dokument odstraněn, ale BBC viděla seznam 10 028 jmen začínbajících písmeny A a B. Adresy účtů pak končily hotmail.com, msn.com a live.com. odle dostupných informací šlo o schránky především evropských uživatelů.

Podle Cluleyho je nejlepší obranou rychlá změna hesla. "A nejen u e-mailových schránek, ale také na každé internetové stránce,, kde se přihlašují heslem," dodal.

Až 40 procent lidí podle průzkumů totiž u všech služeb využívá stejného hesla.

 

Právě se děje

Další zprávy