Soud se squattery skončil, padlo 22 trestů

Michal Štůsek Michal Štůsek
15. 9. 2009 18:00
Praha - Dnes u Obvodního soudu Prahy 2 pokračovalo soudní řízení se squattery, kteří byli v neděli zadrženi kvůli obsazení chátrajícího domu na Albertově.
Policie zatýká jednoho ze squatterů
Policie zatýká jednoho ze squatterů | Foto: Naďa Straková

Proces začal v devět hodin ráno. Během dne si vyslechlo rozsudek zbylých 15 osob, které policie v neděli zadržela.

Soud skončil kolem šesté hodiny odpoledne.Celkem si devět osob odneslo podmínečný trest, třináct si bude muset odpracovat obecně prospěšné práce a jeden mladík byl osvobozen. Jeden odsouzený Fin a dva Němci byli navíc z České republiky vyhoštěni.

Soud za zavřenými dveřmi už včera rozhodl o osudu osmi squatterů.

Obviněným mohl Obvodní soud pro Prahu 2 za neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru udělit až dva roky vězení.

Pondělní proces

Soudce Milan Rossi včera projednal osm případů. Podle sdělení soudu bylo primární rozhodnout, zda umístit obviněné lidi do vazby nebo je propustit na svobodu. V soudní budově se shromáždilo zhruba 50 příznivců squatterů.

Mezi čtyřiadvaceti zadrženými je prý i jeden mladistvý. Jeho případem se zabývají příslušné orgány v místě jeho bydliště.

Jednací síň opustily jako první dvě squatterky, kterým byl udělen trest odpracování si 80 hodin obecně prospěšných prací. Stejně byl potrestán i jeden mladík. Jeho spoluobviněný kolega dostal zatím nejvyšší trest - dvouměsíční podmínku s roční zkušební dobou. Další trojice chlapců dostala trest 100 hodin obecně prospěšných prací. U posledního, studenta fotografie, bylo stíhání zastaveno.

Reportér iDnes.cz, který byl také mezi zadrženými, podle informací serveru stíhán nebude. Policie prý při jeho obvinění chybovala a nakonec od trestního stíhání upustila.

 

Právě se děje

Další zprávy