Muž ubodal v soudní síni těhotnou muslimku

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
10. 7. 2009 15:01
Berlín - Německá vláda se brání obvinění, že v případě násilné smrti muslimky Marwy Sherbiniové nereagovala dostatečně rychle a adekvátně.
Otec zavražděné Sherbiniové na jejím pohřbu v egyptském městě Alexandrii. Muž za ním má v ruce nápis "Kdo je tady terorista?"
Otec zavražděné Sherbiniové na jejím pohřbu v egyptském městě Alexandrii. Muž za ním má v ruce nápis "Kdo je tady terorista?" | Foto: Reuters

Dvaatřicetiletou Egypťanku ubodal k smrti v drážďanské soudní síni Němec ruského původu. Stalo se to před zraky soudců, ale také manžela a syna Sherbiniové. Ta muže loni zažalovala za urážku na cti a soud s ním vyhrála.

Obviněný Sherbiniovou loni v létě v jednom drážďanském parku nazval teroristkou a courou poté, co jej požádala, aby uvolnil houpačku jejímu dítěti.

Proti rozsudku, který mu nařídil zaplatit žalobkyni 780 eur, se odvolal a minulý týden se konalo odvolací řízení.

Během výpovědi Sherbiniové muž vyskočil a mladé ženě, která byla tři měsíce těhotná, zasadil osmnáct bodných ran. Zraněním mladá Egypťanka podlehla.

Její manžel, který se jí v soudní síni snažil pomoci, byl německou policií při incidentu postřelen. Nyní je v drážďanské nemocnici v kritickém stavu.

Protesty v Německu i Egyptě

Incident vyvolal u muslimské komunity po celém Německu i v Egyptě bouřlivé protesty. Podle nich by německá vláda i média reagovala úplně jinak, kdyby obětí byl běloch a vrahem muslim.

Někteří z protestujících po německých soudcích požadují pro viníka trest smrti.

Jak informuje britský server BBC, mluvčí německé vlády Thomas Steg v úterý uvedl, že vláda nemohla zatím řádně reagovat, neboť nebyly známy podrobnosti celého případu.

"Je to příšerné, co se stalo, a všechny nás to šokovalo," prohlásil Steg s vysvětlením, že Angela Merkelová se na právě probíhajícím summitu G8 v Itálii osobně setká s egyptským prezidentem Husní Mubarakem a celou záležitost s ním probere.

Šéf Arabské ligy Amr Músa v rozhovoru pro BBC čin nazval "zcela neoprávněným zločinem s rasovým motivem".

"Pevně věřím, že se shodneme na tom, že se jedná o další selhání dialogu mezinárodních společenství a civilizací," řekl Amr Músa, který dodal, že je přesvědčen, že německé soudy viníka spravedlivě potrestají.


 

Právě se děje

Další zprávy