Muž zabil řidiče, který mu vjel do cesty. Dostal 10 let

ČTK ČTK
8. 1. 2009 9:00
Praha - Student pražské filozofické fakulty Marian Voňka půjde na 10 let do vězení za to, že ubodal řidiče, který mu vjel do cesty na přechodu pro chodce. V odvolacím řízení trest potvrdil Vrchní soud v Praze.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Bleskově

Voňka se v říjnu 2007 vracel po půlnoci domů přes Kozí plácek nedaleko Staroměstského náměstí v centru Prahy.

Byl opilý, stejně jako řidič, který ho téměř srazil na přechodu pro chodce. Řidič na přechod najel z protisměru, navíc v té době neměl řidičský průkaz - policie mu ho zabavila právě za jízdu v opilosti.

Muži se začali hádat a pak i rvát. Voňka nakonec svého protivníka dvakrát bodl nožem - jednou do břicha, jednou do hrudníku.

Právě druhá rána byla smrtelná, protože přeťala cévu. Řidič zemřel na místě, podle odborníků by ho nezachránila ani okamžitá lékařská pomoc.

Voňka utekl domů, policisté ho ale po dvou měsících vypátrali. K usvědčení pachatele jim pomohla mimo jiné i DNA z brýlí, které mladík při potyčce ztratil.

Právě ztráta brýlí byla jedním z argumentů, jimiž se Voňka pokoušel hájit - tvrdil, že byl dezorientovaný, což připustili i znalci. Ti ale zároveň konstatovali, že vzhledem k jeho nadprůměrnému intelektu měl celou situaci vyhodnotit a vyřešit jinak.

Sedmadvacetiletý student loni u městského soudu přiznal, že se konflikt skutečně stal. Nevzpomínal si ale, že by řidiče bodl.

Odvolací soud se Voňka snažil přesvědčit o tom, že řidič mohl na otevřený nůž nalehnout, když spolu oba muži ve rvačce upadli na zem. Senát ale odvolání zamítl.

Voňkovi za vraždu hrozilo až 15 let vězení. Trest na spodní hranici zákonné sazby dostal s přihlédnutím k jeho dosavadnímu řádnému životu a k tomu, že v době činu jeho jednání do jisté míry ovlivnil alkohol.

čtk

 

Právě se děje

Další zprávy