Nejvyšší platy mají stále manažeři a právníci

15. 12. 2008 10:03
Praha - Pokud šéfujete velkému podniku, máte právnické vzdělání, nebo umíte s počítačem, strádat nebudete.
Foto: Aktuálně.cz

Podle prosincových statistik ministerstva práce a sociálních věcí totiž patříte ke špici a váš plat se pohybuje mezi 45 až 130 tisíci korunami. Pokud ale pracujete jako uklízečka či vrátný, máte smůlu. Právě vaše profese je podle tabulek nejméně honorovaná a berete asi devět tisíc korun.

Nejvíce peněz ve třetím čtvrtletí letošního roku dostávali lidé na vedoucích pozicích, a to až kolem 130 tisíc měsíčně hrubého.

Na opačném pólu stáli opět například pomocní dělníci, pokladní či sanitáři. Jejich platy letos jen málokdy překračovaly 13 tisíc hrubého.

Daleko lépe na tom byli například účetní v komerční sféře, kteří si měsíčně v průměru přišli na 35 tisíc korun. Běžný úředník ve státní sféře pak podle aktuálních tabulek bere kolem 19 tisíc korun.

Ekonomika brzdí


Česká ekonomika už ale začíná v důsledku globální hospodářské krize zpomalovat. Její dopady se brzy projeví i na výplatních páskách značné části Čechů.
Pokud čeští zaměstnanci o práci nepřijdou rovnou, růst jejich mezd se podle odhadů výrazně zpomalí. Například státní zaměstnanci si v příštím roce polepší v průměru o 6,6 procenta.

„Oproti očekáváním nastane v příštím roce značné zpomalení růstu mezd a odbory budou mít výrazně omezené možnosti ve vyjednávání jejich výše," řekl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Statistické šetření ministerstva, ze kterého vycházejí údaje o platech za první až třetí čtvrtletí letošního roku, zahrnuje 3382 ekonomických subjektů s celkem 1,353 milionu zaměstnanců.
 

 

 

Právě se děje

Další zprávy