Návrat orla skalního slaví úspěch, Cecilka má mládě

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
24. 5. 2011 11:00
Mládě je zdravé, vitální. Vážilo 360g

Bartošovice - Samice Cecilka, vypuštěná v rámci projektu v roce 2006, dnes tedy pětiletá, úspěšně zahnízdila a z dvoukusové snášky se ve čtvrtek 12.5. vylíhlo jedno mládě.

Při kontrole provedené pracovníky státní ochrany přírody Slovenska ve středu 18.5. bylo zjištěno, že druhé vejce je neoplozené.

Mládě je zdravé, vitální a má se k světu a ke dni kontroly vážilo 360 gramů.

Samice Cecilka hnízdí na slovenském území, nedaleko hranic, dá se konstatovat, že dochází k naplňování jednoho z cílů projektu a to přiblížit a posléze propojit hnízdní populaci orlů skalních na Slovensku s tou vznikající na území České republiky a to díky tomuto repatriačnímu projektu.

Partnerem Cecilky je samec starší šesti let. Jde o velký úspěch projektu.

David a Filoména: Druhý neúspěch

Hnízdění orlího páru tvořené samcem Davidem (2006) a samicí Filoménou (2007) nebylo ani v této hnízdní sezóně úspěšné

Cecilčino mládě
Cecilčino mládě | Foto: Enrico Gombala, www.orelskalni.cz

Filoména snesla dvě vejce, obě byla neoplozená.

Orlí pár opustil snůšku okolo 26. dubna poté, co bylo jedno vejce rozbité.

Jde o plně harmonizující pár, který má již silnou vazbu na hnízdní teritorium. Je evidentní, že samec David ještě není pohlavně dozrálý. Máme zdokumentované páření na fotopastech, ale i několik přímých pozorování tohoto aktu nedaleko hnízda.

Ani na Slovensku není známo úspěšné hnízdění samce mladšího šesti let, resp. je to silně individuální a u sledovaných párů jde o samce starší 6-ti let. Tento pár je proto pro příští hnízdní období velmi nadějný, navíc si vybral takřka ideální domovské teritorium.

V případě Kysučana (2005) a samice Isabely (2008) nenastala žádná výrazná změna, samice Isabela nešla do toku a není zcela pevně vázána na předmětné území. Samec je naopak v hnízdním území stálý a neopouští ho.

Petr Orel, spoluautor a manažer projektu

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy