Odneste svůj starý mobil do zoo, zachráníte Afriku

Pavel Baroch
1. 6. 2010 21:09
Kdo odevzdá starý telefon v některé z českých zahrad, daruje 10 korun rezervaci v Kamerunu
Foto: Miroslav Bobek

Praha - K pražské zoologické zahradě, která sbírá vysloužilé mobilní telefony, se od 1. června přidaly i ostatní české zoo s výjimkou Zlína.

Smyslem této akce je pomoci ohrožené přírodě v Africe. Za každý odevzdaný přístroj totiž společnost REMA Systém, která v zemi organizuje sběr a recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů, zaplatí deset korun.

Všechny peníze poslouží strážcům kamerunské rezervace Dja, kteří potřebují základní vybavení k tomu, aby mohli účinně bojovat proti pytlákům. Strážci chodí mnohdy v rozbitých botách, chybí jim vysílačky nebo stany. Pytláci v této oblasti loví gorily, slony a další zvířata.

V pražské zahradě, která projekt iniciovala, se přitom za první dva měsíce vybralo už více než tři tisíce mobilů, tedy přes 30 tisíc korun.

"Je to mnohem více, než jsme očekávali. Doufáme, že se tato prospěšná akce s úspěchem setká i v dalších zoologických zahradách," podotknul Petr Kubernát, marketingový ředitel REMA Systém.

Prezident Unie českých a slovenských zoologických zahrad Vladislav Jiroušek ocenil, že se podařilo rozšířit akci do všech zoo. "V Praze se to daří, uvidíme, jak se budou mobily sbírat v regionech," řekl Aktuálně.cz Jiroušek.

Foto: Miroslav Bobek

Vyloučené podle něho není ani to, že by se projekt dokonce rozšířil na Slovensko.

Ušetří se vzácné kovy

Svěr vysloužilých mobilních telefonů v zoologických zahradách má i svůj ekologický význam.

K jejich výrobě se používají vzácné kovy, které se opět těží v Africe. Recyklace vede k tomu, že se šetří suroviny.

Při výrobě kondenzátorů do mobilů a dalších zařízení se využívá poměrně vzácný tantal. Čtyři pětiny světových zásob tantalu leží ve východní části Konga, které je domovem goril a dalších vzácných zvířat.

Celosvětová rostoucí výroba elektronických zařízení vede v posledních letech k vyšším cenám tantalu a tím i k jeho ilegální těžbě. V Kongu se tak ve velkém kácejí tamní pralesy, čímž se zvířatům zmenšuje jejich přirozené prostředí.

"Recyklace tedy může napomoci nejen ke snížení těžby, ale i k ochraně tropických lesů a zvířat v Africe," dodal Petr Kubernát z Rema Systém.

Češi vrátili 1,8 milionů mobilů

Češi se přitom v loňském roce zbavili rekordních 1,8 milionů vysloužilých mobilních přístrojů. Naopak pevných telefonů odevzdali k recyklaci jen něco přes 100 tisíc, nejméně za 15 let.

"Tato čísla ukazují, jak se mění skladba elektroodpadu," poznamenal Kubernát. Zároveň se zkracuje životní cyklus spotřební elektroniky. Zatímco životnost klasického pevného telefonu je 10 let, u mobilu je to jen 4,3 roku.

Foto: Archiv

 

Právě se děje

Další zprávy