Daň za neekologické topení? Stranám se moc nezamlouvá

Pavel Baroch
13. 3. 2010 10:14
Ministerstvo životního prostředí chce, aby si lidé pořídili čistší topení
Znečištěné ovzduší už není jen problémem velkých měst
Znečištěné ovzduší už není jen problémem velkých měst | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Za TOP 09, která míří podle předvolebních průzkumů do nové sněmovny, poprvé veřejně vystoupila jedna z jejích nejvýraznějších osobností - mezinárodně uznávaný odborník Bedřich Moldan, hlavní autor ekologického programu strany.

Podle Moldana je jednou z hlavních priorit zlepšit znečištěné ovzduší v zemi. "Každý rok kvůli tomu zemřou desítky tisíc lidí," řekl Moldan, první český polistopadový ministr životního prostředí.

Senátoru Moldanovi, který po dlouhých letech opustil ODS, se ovšem příliš nezamlouvá plán ministerstva životního prostředí na zavedení poplatku za staré, neekologické kotle. Ministerstvo pokládá "smogovou daň" za jeden z prostředků, jak tlačit na obyvatele především menších obcí, aby si pořídili šetrnější vytápění, které nebude otravovat vzduch.

"Nezdá se mi to úplně nejvtipnější," řekl Aktuálně.cz Moldan.

Poplatek se nelíbí ani ČSSD a ODS

Ve stejném duchu přitom hovoří i ekologičtí lídři dvou nejvlivnějších stran - ODS a ČSSD. Návrh nového zákona o ochraně ovzduší, který se zavedením "daně na kotle" počítá, tak má zatím podporu jen Strany zelených, jejíž účast v nové sněmovně je nejistá.

"Poplatek nemá šanci, že by u nás prošel," řekl Aktuálně.cz Petr Petržílek, stínový ministr životního prostředí za ČSSD.

"Teď, v době hospodářské krize bych poplatkem nikoho nestrašil," konstatoval i první místopředseda ODS David Vodrážka, přestože ministerstvo počítá s daní na kotle až od roku 2015, aby měli lidé dostatek času se na něj připravit.

Ať se lidé motivují pozitivně

Senátor Moldan z TOP 09 by spíše uvítal, kdyby se lidé motivovali k výměně kotlů spíše pozitivně, i když diskusi o poplatku na staré kotle se nebrání.

Bedřich Moldan
Bedřich Moldan | Foto: Pavel Baroch

"Je ale třeba možné umožnit lidem slevu na nákup nových, ekologičtějších kotlů, nebo snížit daně na nové kotle," navrhuje Moldan. Stát nyní podporuje výměnu starých kotlů za ekologické vytápění v rámci programu Zelená úsporám.

"Zelená úsporám je dobrý příklad, jak se dá lidem pomoct. Ten program se vyvíjí a myslím, že by se měl vyvíjet dál," řekl Aktuálně.cz Moldan.

David Vondážka z ODS poznamenal, že pro lidi z vesnic je složitější se k penězům z programu dostat a stát by jim měl více pomáhat.

Stačí důkladná kontrola, říká muž ČSSD

Petr Petržílek z ČSSD soudí, že lidi budou dostatečně motivovat k výměně starých kotlů jejich pravidelné kontroly, jak s tím počítá i připravovaný zákon o ochraně ovzduší.

Petržílkovi se zamlouvá i aktivita Moravskoslezského kraje, který navrhl, aby úředníci z radnic měli právo kontrolovat přímo v domech, čím lidé topí.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Pokuty jsou na místě, ale dávat poplatky za staré kotle, to ne," řekl Aktuálně.cz Petržílek.

Poplatky jsou nízké?

Právě na politických stranách, respektive poslancích bude záležet, jakou konečnou podobu po volbách nakonec nový zákon o ochraně ovzduší dostane.

Na ministerstvo životního prostředí už přicházejí první připomínky z ostatních ministerstev a úřadů. Zatím se spíše kritizuje systém poplatků a kontrola kotlů, nikoli daň samotná.

Dokonce se objevil názor, že poplatky jsou nízké a nebudou motivovat domácnosti k výměně kotlů za desítky tisíc korun. Ministerstvo životního prostředí navrhuje, aby v roce 2015 činil "smogový" poplatek 500 korun. Postupně by měl ovšem narůstat až na 3 tisíce za rok.

 

Právě se děje

Další zprávy