Polovině primátů na Zemi hrozí vyhynutí, varují vědci

Lucie Kalivodová
19. 2. 2010 21:50
Primáti patří k nejohroženějším ze všech skupin obratlovců, tvrdí vědci
Lemur madagaskarský
Lemur madagaskarský | Foto: Reuters

Paříž - Některé druhy lemurů, opic a goril, které jsou jen zřídkakdy k vidění, jsou mezi pětadvaceti primáty, kteří jsou na pokraji vyhynutí nebudou-li urychleně přijata opatření na jejich ochranu.

Téměř polovina z 634 známých primátů, kteří naši planetu obývají, čelí na určitém stupni nebezpečí vyhynutí. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na čtvrteční zprávu Mezinárodního svazu na ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN) a dalších výzkumných a ochranářských skupin.

Před třemi lety IUCN odhadoval, že ohrožených primátů je jedna třetina. Tento procentuální skok se tedy udál velice rychle.

"Primáti patří k nejohroženějším ze všech skupin obratlovců," řekl Russell Mittermeier, šéf skupiny zabývající se primáty z IUCN. Z těch pětadvaceti primátů, žije pět z nich na Madagaskaru, šest na africkém kontinentu, tři v Jižní Americe a jedenáct v jihovýchodní Asii.

Nejméně pravděpodobné je přežití vietnamského hulmana zlatohlavého, který v počtu šedesáti až sedmdesáti jedinců žije pouze na ostrově Cat Ba v Tonkinském zálivu. Další dva druhy - lemur madagaskarský a gibon černochocholatý - jsou na tom obdobně.

Jejich skupiny čítají kolem stovky jedinců. Kvůli zásahům člověka se také výrazně zmenšila populace goril nigerijských - na tři sta - které žijí na svazích hor, na hranici mezi Kamerunem a Nigérií.

Experti však poukazují na to, že nejohroženější druhy nejsou vždy těmi nejvzácnějšími. Nicméně se shodují na tom, že postoje vlád k ochraně ohrožených druhů nejsou většinou dostačující.

Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie. | Foto: Reuters

Například gibon hainanský, který byl pojmenován po ostrově, na kterém byl objeven, "je momentálně nejvzácnějším primátem na celém světě," řekl Simon Stuart z IUCN.

"Čínská vláda má přísná opatření na ochranu přírody. Tyto primáti však na listině ohrožených druhů nejsou, neboť se už v jejich případě nedá moc dělat," dodal.

"Jedna věc je zabránit vyhynutí druhu, druhou věcí je však začít přemýšlet nad obnovou populace." Nejhorší pro zvířata je podle vědců pálení a mýcení tropických pralesů kvůli zemědělství.

V jihovýchodní Asii existuje pak ještě ilegální obchod se zvířaty, která jsou zabíjena na jídlo nebo kvůli tradiční medicíně, jež využívá některé části zvířecích těl.

"Ze všech našich studií vyplývá, že nejhorší je být zvířetem (větším než králík) v tropické Asii," řekl Stuart. Situace ve Vietnamu a Laosu je podle jeho slov "obzvláště zoufalá".

 

Právě se děje

Další zprávy