Lachtani z Galapág se usadili v Peru. Oteplilo se tam

Lucie Kalivodová
8. 2. 2010 13:13
Podle vědců to ukazuje, že některé druhy jsou schopné se na klimatické změny rychle adaptovat
Lachtan galapágský
Lachtan galapágský | Foto: Kelly J. Kane

Quito - Kolonie asi třiceti lachtanů galapágských (Zalophus wollebaeki), kteří jsou endemickými živočichy na souostroví Galapágy, odplula o více než tisíc kilometrů dále a usadila se u ostrova Foca, blízko severního pobřeží Peru.

Důvodem je údajně rostoucí teplota vody v okolí Galapág. Informuje o tom zpravodajský server BBC s odkazem na výsledky pozorování Organizace pro výzkum a ochranu vodních živočichů (ORCA).

Podle organizace jsou důvodem klimatické změny. Vědci tvrdí, že je to poprvé, co se lachtani usadili mimo domovské souostroví.

"Nikdy předtím jsme nezaznamenali, že by byli lachtani spatřeni někde mimo souostroví. Samostatní jedinci se občas zatoulali k pobřeží Ekvádoru, Kolumbie nebo sem (k Peru), ale nikdy nešlo o celou kolonii," citoval list Peruvian Times prezidenta organizace Carlose Yaipéna.

Podle vědeckých pozorování stoupla teplota vody v okolí města Piura u severního pobřeží Peru za posledních deset let ze sedmnácti na třiadvacet stupňů Celsia.

Foto: Aktuálně.cz

Voda v okolí souostroví Galapág má v průměru kolem pětadvaceti stupňů Celsia. Vědci se domnívají, že vzhledem k tomu, jak jsou podmínky u pobřeží severního Peru podobné těm v okolí Galapág, začnou se do této oblasti přesouvat nejen další lachtani, ale i další mořští živočichové.

Na galapážských ostrovech žije řada unikátních živočichů. Od té doby, kdy na Galapágy zavítal před více než sto padesáti lety britský přírodovědec Charles Darwin, stalo se souostroví jakýmsi "živým muzeem evoluce".

Nyní je dle ORCA kvůli globálnímu oteplování tamní ekosystém ohrožen a mohou ho postihnout nevratné změny. Přesun kolonie však údajně také znamená, že některé druhy jsou schopny se na klimatické změny rychle adaptovat.

Jak přesně však došlo k tak razantnímu nárůstu teplot moře za tak krátkou dobu, organizace nezmiňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy