Inspektoři vyrážejí na akvaristy. Kvůli svítícím rybkám

Pavel Baroch
31. 1. 2010 10:55
Rybičky jsou geneticky upravené, akvaristovi hrozí pokuta až 5 milionů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Wikipedia

Praha - Lidé z České inspekce životního prostředí se chystají do zverimexů a na burzy, kde se nabízejí akvarijní rybičky. Budou pátrat po tom, jestli se tam nenabízí červeně a zeleně zbarvená rybka dánio pruhované, která světélkuje.

Rybička velká jen několik centimetrů patří mezi sběratelské rarity. Akvaristům za ni ovšem hrozí hodně vysoká pokuta - až pět milionů korun.

Zbarvené dánie označované jako "GloFisch" jsou totiž geneticky upravené a takové organismy jsou v celé Evropské unii zakázané.

Rybka se poprvé objevila před dvěma lety

Inspektoři se s touto "pozměněnou" rybkou seznámili poprvé před dvěma lety, kdy na žádost Evropské unie zjišťovali, kolik se jich v Česku nabízí, upozorňovali sběratele, že je jejich chov nezakákonný, a udělili dokonce tři pokuty za jejich distribuci.

To jsou ony. Genetické rybky
To jsou ony. Genetické rybky | Foto: ČIŽP

"Byly to tři pokuty v celkové výši 54 tisíc korun," řekla Aktuálně.cz mluvčí České inspekce Ivana Awwadová. Dodala, že akvaristé po upozornění přestali geneticky upravenou rybku prodávat.

Jenže teď má inspekce informace o tom, že se rybka v Česku znovu objevila. A chystá se na akci číslo dvě. "Chceme působit především preventivě," poznamenala mluvčí Ivana Awwadová.

Dodala, že se zatím neprokázal negativní vliv této geneticky upravené dánie na životní prostředí, pokud by se dostala do volné přírody. "Nevíme ale, co taková genetická genetická modifikace může všechno přiníést," řekla Awwadová.

Indikátor čistoty vody v řece

Geneticky upravená rybka se využívala k výzkumům. "Výzkumem na dániu pruhovaném byly například odhaleny geny, jejichž narušení vyvolává vážné defekty srdce, a stojí proto v pozadí těžkých srdečních vad mnoha lidských pacientů," napsal před časem odborný časopis Akva - Tera -Forum.

Biolog Gong Zhiyuan z Národní unioverzity v Singapuru chtěl tuto rybku použít jako indikátor čistoty vod. Pokud by něco nebylo v pořádku, rybička by se začala svítit. Jenže s tímto plánem příliš neuspěl.

"Překvapivě dobře se však GloFisch prosadila na trhu s akvarijními rybami," uvedl magazín Akva - Tera -Forum, podle něhož se ve Spojených státech prodává svítící rybka za několik dolarů.

Rybníkářství v jižních Čechách. Tento záběr pochází od Břilického rybníka u Třeboně.
Rybníkářství v jižních Čechách. Tento záběr pochází od Břilického rybníka u Třeboně. | Foto: Simona Holecová

Dva hladohlavci vyhubili celý rybník

Odborný časopis upozornil na případ z roku 2002, kdy jeden americký chovatl vypustil do rybníku u marylandského města Crofton párek hadohlavců skvrnitých.

"K tomuto krajně nezodpovědnému kroku se rozhodl v okamžiku, kdy mu hladohlavci narostli tak, že už se nevešli do akvária," napsal akvaristický magazín.

Tato ryba pochází z čínských řek a do USA se dovážely do tamních restaurací. Dorůstá délky až 90 centimětrů. V jezírku se párek cizokrajsných ryb rozmnožil a vyhubil veškerou původní faunu.

 

Právě se děje

Další zprávy