Dobré zprávy z Beskyd: Orli skalní se tu cítí jako doma

Tomáš Netočný
21. 8. 2009 14:40
Starší orli z projektu teď přilétají na návštěvu "domů"
Foto: Boucný

Beskydy - Z Beskyd přicházejí dobré zprávy. V neděli stačilo třicet minut a bylo jisté, že nad hřebeny hor je mimořádně živo.

Postarali se o to orli skalní, které sem lidé z Českého svazu ochránců přírody už čtvrtý rok vypouštějí.

„Úžasné. Během jediné půlhodiny se ozvaly vysílačky osmi našich orlů," oznámil ornitolog Otakar Závalský. „David, Kika, Gabča, Jakub…," odříkává jména dravců, která jim lidé dali.

Je srpen a mladí ptáci z projektu „Návrat orla skalního" potvrzují, že stráň s vypouštěcí voliérou v Beskydech skutečně považují za místo, kde přišli na svět a kam se vracejí právě v době, kdy se tu poprvé rozlétli do krajiny.

Nic na tom nemění skutečnost, že jsou to mláďata vybraná z hnízd divokých orlů v horách na Slovensku. Odborníci jim tu totiž připravili takové podmínky, aby se právě v Beskydech cítili jako doma a zůstali natrvalo.

„O Gabče jsme neměli žádné zprávy od loňského prosince," říká Otakar Závalský. „Mohla se toulat stovky kilometrů daleko. Dnes se však za námi na chvíli vrátila."

Mladí mají společnost

Starší orli, kteří teď do svého rajónu zavítali z dalekých cest, dělají společnost mláďatům vypuštěným teprve před týdnem.

Samička Lia a samec Miko zatím poposedávají ve větvích stromů, zdokonalují se v létání a rozhlížejí se po okolí. A také pozorují své starší kolegy, jak zkušeně krouží  nad strání.

Ještě před několika dny se loňský samec Jakub dlouhodobě zdržoval na jihu Moravy.

Ornitologové o tom měli přesné informace, protože byl prvním orlem z projektu, který dostal satelitní vysílačku. Ostatní ptáci měli dosud jen vysílačky klasické s dosahem několika kilometrů.

„Vypravil jsem se za ním, ale minuli jsme se," popisuje Jakubovo putování šéf projektu Petr Orel. „Než jsem přijel na jižní Moravu, odletěl na sever. Do Beskyd."

Kysučan je zatím hodný

Kromě dravců vybavených vysílačkami, žije v blízkosti vypouštěcí voliéry také divoký orel ze Slovenska, který s lidmi neměl nikdy nic společného.

Asi pětiletý samec jménem Kysučan vytvořil už v zimě dvojici s orlicí Isabelou a existuje naděje, že ti dva jednou společně zahnízdí.

Autoři projektu proto s napětím sledovali, jak se Kysučan s Isabelou budou k letošním mladým orlům chovat. Obávali se, že by mohlo dojít k potyčkám.

„Zatím je klid. Žádné bitky se nekonají," ohlásil ze stráně Otakar Závalský. „Isabela sice jednou na mladého Mika nalétla, ale nic mu neudělala."

Jedinou současně neznámou zůstává orlice Filoména vypuštěná v roce 2007. Její signál už několik měsíců lidé nezachytili, ale to nic neznamená.

„O některých našich orlech jsme nevěděli už i mnohem delší dobu," vysvětluje Petr Orel.

 

Právě se děje

Další zprávy