Poláci devastují Orlické hory. Mohou za to nové lanovky

Pavel Baroch
31. 7. 2009 16:00
České úřady o plánované stavbě nedostaly informace
Kvůli novým lanovkám musela padnout i část lesa. Polského
Kvůli novým lanovkám musela padnout i část lesa. Polského | Foto: CHKO Orlické hory

Rychnov nad Kněžnou - Na polské straně Orlických hor vyrostly v zimě dvě nové lanovky. Problémem je, že končí jen pár kroků od české hranice a že mnozí polští turisté, kteří se nechají vyvézt nahoru, pak devastují vzácnou přírodu české části Orlických hor.

"Například v Národní přírodní rezervaci Bukačka je už vyšlapaná cestička na louce, kde rostou zvláště chráněné druhy rostlin," řekl Aktuálně.cz David Rešl, vedoucí Chráněné krajinné oblasti Orlické hory.

Česká část Orlických hor totiž na příval polských turistů, kteří se vydávají na procházky po okolí, nebyla nijak připravena, neboť Poláci české úřady předem neinformovali. Chybí například značené cesty, takže návštěvníci chodí volně po vzácné přírodě. Turistů přitom po zimě neubylo, spíše naopak.

"Domníváme se, že měl být tento záměr vzhledem ke svému umístění a působení na okolní území podroben přeshraničnímu posouzení vlivu na životní prostředí," uvedla Správa CHKO Orlické hory v tiskové zprávě.

Lanovky českou přírodu neohrožují, napsali Poláci

Ministerstvo životního prostředí se už obrátilo na polské Generální ředitelství ochrany životního prostředí a požádalo o vysvětlení celé záležitosti.

Po několika měsících přišla odpověď. V rozporu s realitou v ní polské ředitelství píše, že nepovažovalo za nutné o akci českou stranu informovat, protože šlo pouze o rekonstrukci lanovky, a horní stanici navíc odděluje od českého území široký pás lesa.

Přírodní rezervace Bukačka bývá označována jako botanická zahrada Orlických hor. Roste v ní 23 druhů chráněných rostlin
Přírodní rezervace Bukačka bývá označována jako botanická zahrada Orlických hor. Roste v ní 23 druhů chráněných rostlin | Foto: orlickehory.net

"Polské úřady asi mají nepřesné informace," soudí Rešl. Dodal, že kromě náporu turistů se v zimních měsících výrazně zvýšil i hluk od umělého zasněžování sjezdovek. Problémem je i příliš velké světlo z nočního lyžování.

Polská stavba na českém území

Do Orlických hor už dorazili zástupci ministerstva vnitra. Zjistili, že terénní úpravy kvůli stavbě jedné lanovky dokonce o několik metrů přesahují na české území.

"Sdělili nám, že to budou s polskou stranou řešit," řekl David Rešl z tamní CHKO.

Představitelé ministerstva životního prostředí by měli dorazit na "místo činu" na česko-polské pomezí tento týden.

Na ceduli zatím polští turisté nereagují

Správa Chráněné krajinné oblasti Orlické hory sice u lanovek umístila provizorní cedule s polskými nápisy, ale zahraniční turisty to nezastavilo. "Zatím to nepomáhá," potvrdil Aktuálně.cz Rešl.

Chráněná oblast požaduje, aby na nejvytíženějších místech u Národní přírodní rezervace Bukačka byly nainstalovány dřevěné zábrany a celá hranice rezervace byla zřetelně vyznačena.

Ochranáři zároveň chtějí, aby u lanovek Poláci postavili informační tabule s návštěvním řádem chráněného území, nebo aby se vybudovala značená stezka pro pěší i cyklisty.

 

Právě se děje

Další zprávy