Čokoláda v ohrožení. Kakaovníky ničí zákeřný virus

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová, zuk
14. 4. 2009 22:00
Pobřeží slonoviny přišlo o třetinu jarní úrody
Čokoláda zřejmě podraží. Kakaovníky v Africe napadl virus.
Čokoláda zřejmě podraží. Kakaovníky v Africe napadl virus. | Foto: Reuters

Londýn - Špatná zpráva pro všechny milovníky čokolády: kakao - a tím pádem i čokoláda - možná příští rok na světových trzích výrazně podraží.

Důvod? Kakaových bobů ubývá. V africkém Pobřeží slonoviny, zemi, která je největším dodavatelem kakaa na světě, totiž řádí virus, jenž kakaovníky napadá a nevybíravě likviduje.

Cacao Swollen Shoot Virus (zkráceně CSS-Virus) už na západě Afriky napáchal obrovské škody, informuje vědecký magazín New Scientist.

Podle oficiálních údajů z Pobřeží slonoviny zničil třetinu jarní úrody kakaových bobů. Boby se sklízejí po celý rok. 

Ztráty hlásí i státy Jižní Ameriky, pro změnu kvůli cizopasným houbám. Právě z úbočí And a deštných pralesů kolem Amazonky a Orinoka se kakaovníky rozšířily do zbytku světa.

Souvislosti: Krize bude mimořádná. Lidé přestávají jíst čokoládu

Plantáže, ráj škůdců

Kakaovníky se pěstují na plantážích. Protože se poptávka po kakau zvyšuje, zvětšuje se i území, na němž se vysazují.

Po sklizni kakaových bobů
Po sklizni kakaových bobů | Foto: Wikimedia Commons

Mezi stálezelenými kakaovníky, dosahujícími výšky šest až deset metrů, dříve rostly i jiné stromy.

Aby se úroda zvýšila, farmáři v Africe stromy vykáceli. Urychlili tím šíření škudců a nemocí, které kakaovníky napadají. I proto se teď virus CSS nedaří vymýtit.

Kakaovníky se navíc pěstují v mnohem sušších oblastech, než z jakých původně pocházejí. A ani to jim neprospívá.

Virus CSS přenášejí červci (latinsky Pseudococcidae), škudci, kteří ničí okrasné rostliny i v České republice. Napadené kakaovníky se pak musí zničit.

Hledání odolného genu

I když se o viru ví už několik let, lék na něj se zatím objevit nepodařilo. Mimo jiné i proto, že napadené stromy na něj začnou reagovat až s několikaletým zpožděním, uvádí se v časopise New Scientist.

Foto: Lifefood

Minimálně jedno řešení se však rýsuje: V laboratořích amerického ministerstva zemědělství v Miami se experti snaží "přečíst" genom kakaovníku. 

Tým odborníků v čele s Rayem Schnellem věří, že tak dokáže najít geny, které budou vůči CSS-viru rezistentní.

O tom, že takové geny existují, není pochyb.

Jak zjistili vědci z Ústavu pro výzkum kakaa v Ghaně (CRIG), některé stromy totiž dokážou ničivému viru odolat. A to právě díky své genetické výbavě.

V Evropě konzumují nejvíce čokolády - zhruba deset kilogramů ročně - Švýcaři, Belgičané a Němci. Zejména švýcarská a belgická čokoláda si také ve světě vysloužila patřičný věhlas.        

 

Právě se děje

Další zprávy