Šimpanz chystal útoky na lidi v zoo. Dokáže plánovat

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová, zuk
11. 3. 2009 9:45
Samec hází kameny, které si dopředu připravil
Šimpanzi se lidem podobají víc, než by se na první pohled zdálo. Dokáží dokonce i plánovat.
Šimpanzi se lidem podobají víc, než by se na první pohled zdálo. Dokáží dokonce i plánovat. | Foto: http://www.help-primates.org

Furuvik (Švédsko) - Šimpanzi mají komplexní a velmi rozvinuté vědomí. Dokazuje to - na první pohled úsměvný - objev, který učinili v jedné švédské zoo.

Ve městě Furuvik, 150 kilometrů severně od Stockholmu, ošetřovatelé deset let pozorovali neobvyklé chování dominantního šimpanzího samce Santina, který hází po lidech kameny. 

Překvapivé výsledky pozorování zveřejnil odborný časopis Current Biology.

Házení po lidech

Santino žije ve volném výběhu s vodním příkopem. Už před lety začal po návštěvnících zoologické zahrady házet kameny.

Útoky se rok od roku stupňovaly. Při čištění výběhu ošetřovatelé postupně objevovali skrýše, do nichž si šimpanz schovával kameny, které později používal jako munici.

Kamenů nashromáždil stovky, skrýší bylo kolem padesáti. Až dosud přitom vědci u zvířat nic, co by se podobalo takovému plánování budoucnosti, nepozorovali.

"Klíčové je, že Santino sbíral kameny, když byl v klidném stavu, předtím, než se zoo ráno otevřela," uvedla britská stanice BBC. "Házet je ale začal o několik hodin později, když ho návštěvníci rozrušili."

Podle Mathiase Osvatha se podobně jako šimpanz Santino mohou chovat i jiné živočišné druhy. Jen je třeba je bedlivěji sledovat.
Podle Mathiase Osvatha se podobně jako šimpanz Santino mohou chovat i jiné živočišné druhy. Jen je třeba je bedlivěji sledovat. | Foto: Radim Klekner

Zjednodušeně řečeno: Santino věděl, že se v průběhu dne změní jeho nálada, a tak se na situaci - ještě ve fázi klidu - dopředu připravil. 

Výroba munice

Kromě normálních kamenů, které stačilo sebrat ze země, si šimpanz opatřoval munici i sofistikovanějším způsobem: zkoumal betonové kvádry ve výběhu a z míst, kde byly trhliny, odlamoval malé kousky.

Ty pak tak dlouho opracovával, až se hodily coby "náboje". Byl-li úlomek příliš velký, zmenšil ho do té míry, aby s ním mohl později házet.

Svědectví ošetřovatelů zapisoval a v časopise Current Biology zveřejnil Mathias Osvath z Univerzity v Lundu.

Kdyby zoologické zahrady zvířata detailně sledovaly, určitě by se našly i další příklady jako Santino, myslí si Osvath. "Nepřekvapilo by mě, kdyby se takhle chovaly i jiné živočišné druhy, třeba delfíni a další," řekl BBC.

Na žádnou opici či jiné zvíře Santino mimochodem nikdy nezaútočil. Kameny hází výhradně po lidech, které však většinou netrefí.

Zranění ještě nikomu nepřivodil.

"Vrhač ublížil vlastně jen sobě," napsali novináři. "Kvůli svému agresivnímu chování, které se projevuje hlavně v létě, ho zoo nechala vykastrovat."

Souvislosti: Nejbližší příbuzný člověka je na pokraji zkázy

 

Právě se děje

Další zprávy