Roztaje-li západní Antarktida, voda zatopí i Washington

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová, zuk
12. 2. 2009 17:30
Podle nové studie je nejvíce ohrožena severní polokoule
Místo pod sněhem pod vodou? Pokud roztaje led v západní části Antarktidy, doplatí na to i Washington.
Místo pod sněhem pod vodou? Pokud roztaje led v západní části Antarktidy, doplatí na to i Washington. | Foto: Aktuálně.cz, White House Photo

Washington - Nejen pobřeží Spojených států, ale i města v americkém vnitrozemí zaplaví voda, pokud roztaje led na západě Antarktidy.

V nové "Benátky" se vedle Nizozemska změní také části západní Evropy, o nichž se v souvislosti s vzestupem hladin moří dosud nemluvilo.

Voda totiž nestoupne o pět, ale o šest až sedm metrů, tvrdí v prestižním magazínu Science vědci z Univerzity v Torontu. Alespoň na severní polokouli.

"Doplatí na to hlavně severní Amerika," upozorňuje jeden z autorů nové studie, geofyzik Jerry Mitrovica, na důsledky globálního oteplování.

Jižní hemisféra podle něj dopadne o něco líp. Vodní masa se totiž, zjednodušeně řečeno, "přelije" z jihu na sever. Důvod? Fyzikální zákony.

Souvislosti: Hladiny moří stoupají pomalu, ale setrvale

Polemika s OSN

Vědci se zaměřili na tání takzvaného Západoantarktického ledovcového štítu (zkráceně WAIS).

Pohled na jeden z cípů ledovce Perito Moreno na jihu Patagonie.
Pohled na jeden z cípů ledovce Perito Moreno na jihu Patagonie. | Foto: Reuters

Ledovec, který pokrývá západ nejchladnějšího kontinetu, se tyčí do výše 1800 metrů nad mořem. Tvoří ho zhruba 2,2 milionu kilometrů krychlových ledu a patří k nejrychleji ubývajícím na světě.

I proto ho podrobně zkoumal už Mezivládní panel pro klimatické změny (IPCC) při Organizaci spojených národů. Jeho odhady, zveřejněné v roce 2007, teď ale odborníci z Toronta zpřesnili.

Tvrdit, že kolaps Západoantarktického ledovcového štítu zvedne hladiny moří po celém světě o pět metrů - s čímž operuje právě IPCC - je "příliš zjednodušené", vysvětlil Mitrovica v časopise Science.

"Hladina stoupne výš a na některých místech více než jinde," uvedl.

Souvislosti: Tibetské ledovce tají moc rychle. Vyschnou i asijské veletoky

Zákony fyziky

Stejně jako se navzájem přitahují jednotlivé předměty nebo kosmická tělesa, působí i mezi západoantarktickým ledem a přilehlým oceánem gravitace.

Pokud led roztaje, přestane síla účinkovat a část vody se přesune pryč. Kolem Antarktidy se vytvoří zhruba 2000 kilometrů široké pásmo, kde oceán poklesne.

Ve vzdálených oblastech - tedy na severní polokouli - se naopak voda nahromadí a hladina stoupne víc, než se až doposud předpokládalo.

Odliv vody umocní i další faktory.

Jakmile pomine tíha obrovské masy ledu, zvedne se podmořské dno a vodu nad ním vytlačí. Ta se následně přelije z jižního Atlantiku a Pacifiku na sever Ameriky a do Indického oceánu.

Co zaplaví voda

"Po úplném roztání Západoantarktického ledovcového štítu dosáhne hladina moře nejvyšší úrovně při pobřeží USA," tvrdí geofyzik Mitrovica.

Voda podle něj ohrozí hustě obydlené oblasti, jakými jsou New York, San Francisco, Seattle, ale i jih Floridy nebo Louisiany.

Pohromě neunikne ani hlavní město USA Washington. A to přesto, že neleží na pobřeží, nýbž v místech, kde bývaly močály spojené se zálivem Chesapeake.

Nebude to však hned, uklidňují vědci. "Jde o události, které se odehrají za několik stovek let," řekl Jerry Mitrovica.

 

Právě se děje

Další zprávy