Na Aljašce se probudila sopka. V ledovci je obří díra

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
7. 2. 2009 16:00
Vulkán ohrožuje 460 tisíc lidí
Z díry v ledovci na Mount Redoubt stoupá k nebi pára a vulkanické plyny (ilustrační foto).
Z díry v ledovci na Mount Redoubt stoupá k nebi pára a vulkanické plyny (ilustrační foto). | Foto: Reuters

Anchorage - Díru velkou jako dvě fotbalová hřiště, která se navíc neustále zvětšuje, objevili geologové v ledovém příkrovu sopky Mount Redoubt na Aljašce. Obávají se, že brzy dojde k erupci.

Otvor v ledovci straší obyvatele méně i více vzdálených měst a obcí, včetně těch z aljašského správního střediska Anchorage.

Podle nejnovějších odhadů amerického statistického úřadu U.S. Census Bureau, zveřejněných tento pátek, by výbuch sopky bezprostředně ohrozil 460 000 lidí.

Ledovci zmizela špička

Zvýšené aktivity vulkánu si seismologové poprvé všimli zhruba před dvěma týdny. Od té doby z kráteru unikají vulkanické plyny a oblaka páry.

Při průzkumu přímo na místě také zjistili, že z ledovce stéká dolů voda.

"Je to neklamné znamení toho, že žár magmatu stoupá z hlubších vrstev směrem k povrchu," uvedla geoložka Kristi Wallaceová pro agenturu AP. "Ledovci prakticky odpadla špička."

"Blížící se erupci dokládá i fakt, že v oblasti už došlo k sérii několika menších zemětřesení," potvrdil John Eichelberger z Aljašské vulkanické observatoře (AVO).

Vzpomínky na minulost

Více než 3100 metrů vysoký vulkán vybuchl naposledy před dvaceti lety. "Erupce, kterou čekáme v nejbližších dnech či týdnech, se bude té z let 1989 až 1990 velmi podobat," stojí v prohlášení amerického statistického úřadu.

Právě tehdy přitom málem došlo ke katastrofě. Popel, jenž se při erupci dostal do atmosféry, málem způsobil pád letadla.

Boeing 747 nizozemské společnost KLM vlétl do prachového oblaku před přistávacím manévrem nad Anchorage. Prachové částice se mu dostaly do motorů a ty přestaly fungovat.

Stroj s 231 pasažéry se následně propadl asi o 3000 metrů. Pak se ho pilotům znovu podařilo nastartovat a bezpečně s ním přistát.

Nebezpečný prach

Sopečný prach může zastavit auta, a způsobit tak hromadné nehody. Nebezpečný je také pro lidi, hlavně pro děti a osoby starší nebo nemocné.

Na zdravotní i jiné komplikace, které jim zatím poslední erupce Mount Redoubtu způsobila, se už teď chystá celé okolí: Američané vzali útokem prodejny, v nichž jsou k dispozici protiprachové masky a speciální filtry do automobilů.

Vulkán ale může napáchat ještě další škody. Jen 30 kilometrů od něj se nachází velké ložisko ropy a ropný terminál. V Cookově zátoce je skoro tucet ropných plošin.

 

Právě se děje

Další zprávy