Vědci nalezli nedotčený podmořský ráj u Tasmánie

Martin Novák Martin Novák, Red Zah, man
22. 1. 2009 11:00
Zkoumali život v oceánu čtyři kilometry pod hladinou
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Sydney - Měsíc usilovného průzkumu hlubin Tichého oceánu u pobřeží Tasmánie se týmu australských a amerických vědců vyplatil.

V hloubkách jednoho až čtyř kilometrů objevili tak trochu nový svět. Sytě rudé korály, mořské pavouky, houby nezvyklých tvarů, sumky, dosud nepopsané druhy sasanek či svijonožců. Řadu živočichů, které viděli, věda a odborná literatura dosud nezná.

Narazili například na půl metru vysokou sumku ve tvaru obdélníku, která zachytávala kolem sebe potravu, napsala agentura AP.

Tým používal speciální ponorku Jason velikosti osobního automobilu. Uskutečnili čtrnáct ponorů s videokamerami a fotoaparáty. Do hloubek kolem čtyř kilometrů se spustili vždy na osmačtyřicet hodin. Zkoumali místa, kam se patrně ještě žádní lidé pod hladinu nepodívali.

Čtěte také: Nové objevy. Chobotnice s křídly a krab jako talíř

"Dosáhli jsme pozoruhodných, vzrušujících výsledků. Ostatně o hlubokém vesmíru toho dnes už možná víme více než o hlubinách oceánů," uvedla členka týmu,  bioložka Ghislaine Llewellynová.

Cenným "úlovkem" je také objev korálů starých zhruba deset tisíc let. Z jejich vzorků půjdou určit klimatické změny v oblasti a také to, zda v této části planety existovali koráli už před miliony let.

 

Právě se děje

Další zprávy