Další obětí globálního oteplování je souostroví Tuvalu

Vanda Králová, vk
19. 12. 2008 19:50
Stoupající hladina moře ho poravděpodobně pohltí
Ostrovní státy mizí pod vodou. První bylo Kiribati, teď mizí Tuvalu
Ostrovní státy mizí pod vodou. První bylo Kiribati, teď mizí Tuvalu | Foto: Wikipedia

Poznaň - Ostrovní stát Tuvalu, který se nachází v Tichém oceánu, obvinil bohaté státy, že blokují tok peněz na pomoc ostrovním státům ležícím v nízké nadmořské výšce. Peníze jsou přitom nezbytné, aby se mohly vyrovnat s rostoucími hladinami moří. Změny klimatu mohou tyto ostrovy vymazat z mapy.

Předseda vlády ostrovního státu Tuvalu Apisai Ielemia řekl, že celosvětový rozvoj by neměl jít na náklady chudých zemí jako Tuvalu, jehož nejvyšší bod na pevnině je pět metrů nad hladinou moře.

"Chceme přežít jako lidé a jako národ. Přežijeme. Je to naše základní právo," citovala premiéra agentura Reuters.

Jednání 189 zemí o klimatu v polské Poznani se neshodlo na kontrole plánovaných plateb z nového Fondu přizpůsobení, který má začít fungovat v roce 2009. Na pomoc by do fondu mělo přijít 300 milionů dolarů ročně; peníze mají jít právě na projekty, jež pomohou rozvojovým zemím reagovat na povodně, sucha a rostoucí hladinu moře.

Tuvalu nechce trpět za chyby jiných států

"S ohledem na naši extrémní zranitelnost... Jsme malá, nízko ležící země na ostrově. A my se nesmíme potopit pod tíhou problémů, které způsobily velké, průmyslové země," řekl premiér Tuvalu.

Foto: Aktuálně.cz

Malé ostrovní země tvrdí, že svět musí zasáhnout rychle - nebo bude pozdě a rostoucí teploty rozpustí led v Grónsku a na Antarktidě. Některé se domnívají, že obyvatelé ostrova Tuvalu budou nuceni přesídlit na Nový Zéland.

Dokonce i větší ostrovy jsou kvůli globálnímu oteplování  v nebezpečí, protože rostoucí hladiny moří mohou zmenšit jejich plochu a donutit pobřežní komunity opustit domovy a stáhnout se do vnitrozemí.

"Nepřemýšlíme o vysídlení. Jsme hrdý národ lidí s unikátní kulturou, která nemůže být přenesena někam jinam. Doufáme, že Tuvalu jako národ má právo existovat navždy. Je to naše základní lidské právo," uzavřel premiér.

První bylo Kiribati, teď Tuvalu

Ostrovní stát Tuvalu není první obětí stoupající hladiny moří. O zániku ostrovního státu Kiribati již je podle jeho prezident Anote Tonga rozhodnuto. Stoupající hladina oceánu podle něj odsoudila souostroví Kiribati se zhruba 100 tisíci obyvateli k zániku.

"Mnoho lidí už muselo přesídlit jinam, protože jejich domy a pole pohlcuje voda. Vesnice, které stály desítky let, zanikají. Nejsem vědec ani klimatolog, ale mám oči a vidím, že takové věci se tady dějí," řekl Tong letos v červnu.

Někteří vědci očekávají, že stoupající hladina oceánu zničí Kiribati už do konce tohoto století. Podle šéfa úřadu OSN pro životní prostředí (UNEP) Achima Steinera budou osud Kiribati následovat i další tichomořské ostrovy.

 

Právě se děje

Další zprávy