Austrálie začala chránit svoje Alpy

Vanda Králová, Kamila Pletánková
23. 11. 2008 11:30
Zapsala je do registru národního dědictví

Praha/Sydney (Ekolist) - Nejkrásnější australské hory, domov unikátních původních druhů, byly zapsány na seznam australského národního dědictví, píše britský deník Independent.

Alpy jihovýchodní Austrálie mají rozlohu 1,5 milionu hektarů a jsou obklopeny jedenácti národními parky a rezervacemi. Jedná se o nejrozsáhlejší a nejkomplexnější území, které kdy bylo do registru zapsáno.

Čtěte také: Téměř polovina Austrálie zůstává člověkem nedotčena

Australský ministr životního prostředí Peter Garrett řekl, že "zapsáním byla uznána neobyčejná přírodní a historická hodnota území australských Alp".

Nelibost lyžařů

Nová položka na seznamu národního dědictví však nebyla přijata jen kladně. Na území australských Alp se totiž nachází několik lyžařských oblastí. A firmy, které se v této lokalitě zabývají turistickým ruchem, prohlašují, že kvůli zápisu bude složitější proces získání povolení pro výstavbu.

Foto: Aktuálně.cz

Hlavní hrozbou jsou ovšem klimatické změny. Týden před zápisem označila Australská nadace na ochranu přírody (Australian Conservation Foundation) území za jednu z deseti národních "ikon", která je nejvíce ohrožená globálním oteplováním.

Souvislosti: Austrálii zasáhnou smrtící sucha, varují vědci

Vzácná fauna a flóra

Region je domovem vzácné flory a fauny, roste zde například blahovičník a žije vakoplch trpasličí. Během léta je navíc oblast pokryta divokými květinami.

Oteplení o jeden stupeň by zničilo lokalitu, ve které vakoplch trpasličí žije, a tento druh by velmi pravděpodobně do roku 2030 vyhynul.

Více z Ekolistu:

 

Právě se děje

Další zprávy