Amazonský prales má zachránit špionážní systém

Vanda Králová, vk
22. 10. 2008 12:59
Moderní technika přišla na 1,4 miliardy dolarů
Ročně v Amazonii zmizí prales o rozloze velké jako americký stát Connecticut.
Ročně v Amazonii zmizí prales o rozloze velké jako americký stát Connecticut. | Foto: Reuters

Brazília - Brazílie, která se se střídavými úspěchy snaží potírat nelegální těžbu dřeva v Amazonském pralese, vsadila na moderní technologie. Kácení stromů v Amazonii monitoruje pomocí systému satelitního snímkování.

Díky aktuálním fotografiím může brazilská vláda nelegální dřevařské společnosti najít a zastavit. Snímky je dokonce možné použít jako důkaz u soudu, píše agentura Reuters.

V boji proti kácení, ale i nepovoleným stavbám, lesním požárům či pašování drog pomáhá technika, která se jinak využívá například ve špionáži.

"Nemůžeme být všude, oblast je obrovská. Takže potřebujeme špionážní techniku, aby dohlížela na naše zdroje," řekl Reuters ředitel Amazonského ochranného systému Sipam Marcelo de Carvalho Lopes.

Satelity, senzory a internet 

Systém Sipam, který stál 1,4 miliardy amerických dolarů, tvoří stovky klimatických senzorů, satelitních telefonů a širokopásmových internetových spojení. Rozmístěny jsou na ploše o rozloze 5,2 milionu kilometrů čtverečních.

Tedy na území větším, než je celá Evropská unie.

Až dosud se brazilskému ministerstvu životního prostředí dařilo zjistit a potrestat jen asi osm procent případů nelegální těžby. To by se ale mělo brzy změnit.

Satelitní snímky například ukazují trasy, kde se dřevaři na kácení stromů teprve chystají. Vládní úřady tedy mohou zasáhnout ještě předtím, než k těžbě dřeva dojde.

Do konce roku chce mít Brazílie pod úplnou kontrolou 86 procent celé Amazonie.

"Posílat lidi pěšky, aby takové snímky pořídili, je drahé, časově náročné a nebezpečné. Moderní satelitní snímkování je průlom," řekl Reuters Wougran Soares Galvao, expert na Sipam.

Odhalí i pašeráky drog

Jak už bylo řečeno, brazilská vláda systém používá také k odhalování pašeráků drog. Díky němu a novému zákonu, který letectvu umožňuje sestřelit jakékoliv podezřelé letadlo, téměř ustalo pašování drog vzdušnou cestou.

Pašeráci se kvůli tomu začali soutřeďovat na lodní dopravu. I proto se teď Sipam instaluje také podél hlavních vodních toků.

Ani funkční špionážní systém ale sám o sobě na zastavení ilegální těžby nestačí. Kácení pralesů se sice oproti roku 2004 snížilo o více než polovinu, ze zemského povrchu přesto ročně zmizí oblast o rozloze amerického státu Connecticut.

"Nemáme lidi, vozidla, a dokonce ani cesty, abychom se včas dostali tam, kam je potřeba," řekl ředitel Amazonského ochranného systému Lopes.

Miliarda dolarů na ochranu pralesa

Počty soukromých a zahraničních finančních darů na ochranu Amazonie nicméně stoupají. Norsko Brazílii minulý měsíc přislíbilo, že na ni během příštích sedmi let uvolní miliardu dolarů. 

Kanada a Německo zase Brazilcům nabídly satelitní snímky ze svých radarů, které si poradí i s hustými mraky.

 

Právě se děje

Další zprávy