Japonsko vydalo zatykač na odpůrce lovu velryb

vk
19. 8. 2008 17:25
Tři cizinci podle něj spáchali trestný čin
Loď ekologů se snaží bránit velrybářům v jejich práci
Loď ekologů se snaží bránit velrybářům v jejich práci | Foto: Greenpeace

Tokio - Japonská policie vydala zatykač na tři ekologické aktivisty, kteří bojují proti lovu velryb. Důvodem je jejich loňský střet s tokijskou velrybářskou flotilou, uvedla agentura Reuters.

"Je přirozené, že jsme vydali zatykač poté, co jsme jejich chování klasifikovali jako zločin," řekl vrchní vládní tajemník Nobutaka Machimura.

"Nezáleží na tom, co si myslí o lovu velryb, fyzickým protestům by se měli vyhýbat."

Čtěte také:  S ekology v patách se Japoncům v lovu velryb nedařilo

Mořští pastýři před soud

Dva Američané ve věku 41 a 30 let a osmadvacetiletý Brit z radikální ekologické skupiny Mořský pastýř jsou obviněni, že bránili japonské lodi lovit velryby například brzděním lodního šroubu pomocí lana.

Tokijský oblastní soud schválil zatykač jen několik hodin poté, co jej o to požádala policie, napsala agentura AP. Policisté se jména tří aktivistů chystají zařadit na seznam mezinárodně hledaných zločinců.

Podle ekologických organizací porušují japonští lovci velryb celosvětové moratorium o zákazu lovu velryb z roku 1986. Japonsko, kde velrybářství patří ke kulturním tradicím, ale tvrdí, že loví pouze několik kusů pro vědecké účely.

Souvislosti: Obnoví se komerční lov velryb? Jednání začalo

Fyzické napadání? Nepřijatelné

Loňské protesty a snaha zastavit velrybářskou flotilu Japonsko urazila. Země nazvala aktivity ekologů "pirátskými, teroristickými činy". Ekologové polili palubu lodi kyselinou a lehce při tom zranili dva členy posádky.

"Bez ohledu na rozdílné názory je nepřijatelné, aby byli velrybáři zraněni nebo dokonce v ohrožení života. Předpokládám, že mezinárodní komunita bude s naší pozicí souhlasit," řekl pro AP Nobutaka Machimura.

"Nesouhlas s výzkumem je jedna věc. Fyzické napadení velrybářské lodi ale musí být potrestáno," dodal Machimura.

Srážky vyvolaly diplomatické neshody mezi Japonskem a Austrálií. 

Čtěte také: Ukradli japonští velrybáři maso kytovců? Rozhodne soud

Maso z výzkumu? Musí se sníst

Maso pocházející z lovu velryb, které se podle pravidel Mezinárodní velrybářské komise musí spotřebovat, je k dostání v japonských supermarketech a restauracích, ačkoli poptávka po dříve vyhledávané delikatese klesá.

Japonsko ročně zabije asi tisíc velryb v rámci vědeckého výzkumu, který podle Tokia poskytuje klíčové poznatky o populaci, stravovacích zvycích a rozmístění těchto savců pro Mezinárodní velrybářskou komisi.

Tato komise lov pro vědecké účely povolila, ale ekologické skupiny - včetně Mořského pastýře - je odsuzují jako výmluvu pro zachování komerčního lovu po zákazu z roku 1986.

Čtěte také: Velryb v mořích přibývá. Lovit se ale stejně nebudou

 

Právě se děje

Další zprávy