Soukromých rezervací přibývá. Právě vznikla třináctá

Pavel Baroch
2. 8. 2008 19:00
Uvnitř MAPA s oblastmi, které už ochranáři koupili
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Dětmarovice - Lužní lesy podél řeky Olše na severovýchodě republiky se staly už třináctou soukromou přírodní rezervací, kterou vyhlásil Český svaz ochránců přírody.

Nejstarší česká ekologická organizace koupila tamních 2,5 hektaru pozemků, aby zachránila unikátní přírodu, kde žijí vzácní živočichové. Pravidelně se v místech, kterým se říká v Lyngu, objevuje třeba orel mořský, hnízdí zde i kriticky ohrožený morčák velký.

"Podél řeky Olzy rostou rozsáhlé lužní lesy. Nikdo je tu nesázel. Duby, topoly a další stromy tu vyrostly postupem let samy, jak příroda uznala za vhodné. Dnes jsou domovem mnoha vzácných druhů živočichů - hmyzu, obojživelníků, ptáků," řekl Jan Moravec, koordinátor kampaně Místo pro přírodu.

Smyslem tohoto projektu Českého svazu ochránců přírody je udržet aspoň některé části přírody zachované. "Stává se, že vlastník takový les pokácí. Škoda pro přírodu je nenahraditelná. Zrovna nedávno se takový případ stal v Bezdníku, který je nedaleko od námi vykoupených pozemků," konstatoval Moravec.

Nová soukromá rezervace má ochránit i kriticky ohroženého morčáka velkého
Nová soukromá rezervace má ochránit i kriticky ohroženého morčáka velkého | Foto: Wikipedie Commons

Zmizely 4 tisíce kilometrů alejí

Ochranáři upozornili, že za posledních padesát let zmizelo z české přírody 1,3 tisíce kilometrů čtverečních luk, dva tisíce kilometrů čtverečních mezí, 4,6 tisíce kilometrů vodních toků a čtyři tisíce kilometrů stromořadí a alejí.

"Dvě třetiny ptačích druhů u nás jsou ohroženy a každý pátý ptačí druh vymírá," uvedl Český svaz ochránců přírody. Obdobně jsou na tom i další druhy živočichů a rostlin. Ohroženy jsou třeba všechny druhy plazů a obojživelníků, mnohé kvůli ztrátě svého přirozeného prostředí vymírají.

Český svaz ochránců přírody je přesvědčen o tom, že stát nemůže ochránit vše. Proto organizace z veřejné sbírky vykupuje vhodné pozemky a zřizuje na nich soukromé rezervace - více o projektu ZDE.

Lidé už darovali více než 5,6 milionů korun

Stovky lidí už na kampaň Místo pro přírodu přispěly od jara 2003, kdy akce odstartovala, více než 5,6 miliony korun. Nyní je na speciálním účtu zhruba 880 tisíc korun.

Pozemky podél řeky Olzy, kde právě vznikla už třináctá soukromá chráněná oblast, koupil Český svaz ochránců přírody od podniku, který je v likvidaci a svůj majetek postupně rozprodává. Lužní les přitom podnik sám ochranářům nabídl.

"Cenu, za kterou pozemky vykupujeme, ale neuvádíme, protože by to mohlo ovlivňovat ostatní majitele, s nimiž vyjednáváme," řekl Aktuálně.cz koordinátor projektu Místo pro přírodu Jan Moravec. Stejně svaz nezveřejňuje ani místa, o něž má zájem.

"Pozemků, které by si zasloužily výkup, je po republice mnoho," tvrdí Moravec. Jiná odborná organizace - Česká společnost ornitologická - začala u Jaroměře ve východních Čechách budovat první českou soukromou ptačí rezervaci.

"Je to ale velice náročné, nejprve musíme vytvořit vhodné podmínky," řekl Aktuálně.cz Miloslav Hromádko, vedoucí projektu a správce rezervace na dolním toku Metuje. Odhaduje, že bude trvat dva až tři roky, než se na naučnou stezku do ornitologické rezervace Josefovské louky vydají první návštěvníci.

Bezzásahová území, kde se příroda vyvíjí přirozeně bez vlivu člověka, zakládá i státní podnik Lesy ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny. Zatím posledním, osmým "pralesem" byla vloni úředně vyhlášena Javorina v Bílých Karpatech, která by se zároveň měla stát největším územím se samovolným vývojem mimo národní parky.

 

Právě se děje

Další zprávy