Část Nízkých Tater zamořily pesticidy proti kůrovci

Pavel Baroch
15. 7. 2008 8:14
Chemikálie jsou nebezpečné i pro člověka
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nízké Tatry - Čeští turisté, kteří míří v létě na Slovensko, by si měli rozmyslet, zda stráví dovolenou v Nízkých Tatrách.

Slovenský státní podnik Lesy se totiž rozhodl pro radikální boj s kůrovcem a nasadil proti němu silný pesticid, kterým postupně zamoří značnou část tatranského lesa.

Chemikálie na bázi cypermethrinu je nebezpečná i pro člověka. Může narušovat účinky hormonů nebo poškozovat geny.

Vstup do lesa je při plošném rozstřikování chemikálie - ze země nebo z letadla - pro veřejnost zakázán. Ještě déle platí zákaz sběru lesních plodů.

"Doporučujeme českým turistům, aby si před cestou na Slovensko zjistili, zda místa, kam se chystají, nepatří mezi postižená. V lepším případě by mohli při výletech narazit na cedule se zákazem vstupu do lesa," uvedlo české ekologické Hnutí Duha.

Mrtví brouci po postřiku proti kůrovci
Mrtví brouci po postřiku proti kůrovci | Foto: Hnutí Duha

Pesticidy zabíjejí i další živočichy

Proti plošnému postřiku lesa v Národním parku Nízké Tatry se postavily desítky slovenských odborníků včetně přírodovědců ze slovenské Akademie věd. Pesticid totiž zabíjí nejen lýkožrouta smrkového, ale také další živočichy.

"Chemikálie, které používají Lesy, přímo ohrožují a ničí biologickou rozmanitost národního parku a jsou zdraví nebezpečné pro všechny živé organismy," uvádí se v prohlášení expertů.

Slovensko je podle nich jediný stát v Evropské unii, který proti kůrovci nasadil letecké postřiky. Odborníci upozorňují, že jde o vědecky neověřenou metodu ochrany lesa.

"Podle našeho názoru zamýšlená opatření v boji s kůrovcem natolik sníží přírodní hodnoty území, že to může vést ke ztrátě jeho statutu národního parku," varují vědci v petici pro slovenskou vládu.

Chemická válka proti přírodě

Slovenské Lesoochranářské sdružení VLK dokonce proti státním Lesům podalo trestní oznámení pro podezření z trestného činu poškození životního prostředí.

Opačným směrem - na sdružení VLK - zase jde trestní oznámení za šíření poplašné zprávy. Státní Lesy tvrdí, že k postřiku pesticidy dostaly povolení tamního ministerstva životního prostředí. Své slovenské partnerské organizace VLK se zastalo české Hnutí Duha.

"Co se v Nízkých Tatrách děje, si zaslouží označit za chemickou válku proti přírodě. Nemělo by se to stát ani v běžném lese, natož potom v národním parku. Plošné kropení lesů pesticidy v takovém rozsahu tu bylo naposledy v dobách hluboké totality - s drastickými důsledky pro všechen hmyz i ptáky," řekl Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Slovenské úřady, které masivní použití pesticidů v Nízkých Tatrách povolily, uvedly, že je to rozhodně lepší, než kdyby se proti kůrovci nic nedělalo.

V Česku se pesticidy také používají, ale...

V českých lesích se podle Hnutí Duha pesticidy proti kůrovci také používají, jenže chemikálie se nerozstřikuje plošně, ale aplikuje se na jednotlivé poražené stromy.

"Návštěvníkům českých lesů doporučujeme nesbírat lesní plody v bezprostředním okolí kmenů a skládek dřeva, které byly pesticidem postříkány. Lze je většinou poznat podle zbarvení, nejčastěji červeného nebo zeleného - od barev, které se do postřiků právě kvůli bezpečnosti přidávají," uvedl Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

 

Právě se děje

Další zprávy