Pěstování biopaliv uvrhlo do chudoby 30 milionů lidí

vk
26. 6. 2008 11:00
Rostliny pro biopaliva zabírají půdu potravinám
Také řepka je jednou z rostlin, ze kterých se vyrábějí biopaliva
Také řepka je jednou z rostlin, ze kterých se vyrábějí biopaliva | Foto: Evropská komise

Brusel - Biopaliva mohou za třicetiprocentní nárůst světových cen potravin. V jeho důsledku se podle agentury Reuters 30 milionů lidí na celém světě ocitlo na hranici chudoby.

Podle zprávy vydané agenturou Oxfam podporují rozvinuté země produkci biopaliv ve snaze omezit svou závislost na dovážené ropě a zmenšit emise skleníkových plynů. Biopaliva jsou pro výrobce výhodnější.

Čtěte také: Šéf hnutí Duha bloguje: Biopaliva? Ano, ale s rozumem

"Poptávka bohatých zemí po biopalivech pro dopravu působí potravinovou inflaci," řekl autor zprávy, poradce společnosti Oxfam Rob Bailey. "Obilné rezervy jsou teď rekordně nízké."

15 miliard na biopaliva

Bohaté země utratily loni za podporu biopaliv téměř 15 miliard dolarů. Levnější brazilský ethanol, který mnohem méně narušuje celosvětové zásoby potravin, ale blokovaly.

"I když kvalita úrody pro výrobu paliva převyšuje kvalitu potřebnou pro potraviny, stejně se úroda používá na výrobu paliva," kritizoval Rob Bailey

Agentura také ve zprávě vyzvala bohaté země včetně Evropské unie, aby zrušily plány k prosazování biopaliv. Včetně plánů EU získat do roku 2020 deset procent paliva určeného k dopravě z obnovitelných zdrojů .

Více zde: Eurokomisař pro energetiku: Biopaliva? Žádný zázrak

Oxfam podle britské BBC odhaduje, že takový plán EU by do roku 2020 mohl změnou používání půdy znásobit emise uhlíku až sedmdesátkrát.

Biopaliva z odpadků

Evropská unie plánuje zpřísnit kritéria, aby zajistila, že biopaliva nenadělají víc škody než užitku.

Některé členské státy chtějí, aby cíle byly podmíněné komerční dostupností biopaliv druhé generace z farmářského odpadu, odpadů z lesnictví a z domácností.

Oxfam odhaduje, že se do roku 2020 emise uhlíku - způsobené už zmiňovanými změnami ve využívání půdy - vyšplhají nad 3,1 miliardy tun, převážně jako výsledek plánů EU.

Biopaliva se pak budou muset používat nejméně 46 let, aby se tento "uhlíkový dluh" vyrovnal.

"Biopaliva zabírají zemědělskou půdu a nutí farmáře rozšiřovat svá pole do míst, kde je významná spotřeba uhlíku, jako v lesích a mokřinách," píše se ve zprávě Oxfamu.

Čtěte také: Potravinová krize brzdí využití biopaliv v Česku

 

Právě se děje

Další zprávy