Mizející Aralské jezero se znovu plní. Díky hrázi

vk, Reuters
1. 7. 2008 16:40
Od roku 2005 vody pomalu přibývá
Na místě bývalého jezera leží vraky sovětských lodí.
Na místě bývalého jezera leží vraky sovětských lodí. | Foto: Aktuálně.cz

Kok Aral - Vysychajícímu Aralskému jezeru, které bylo už téměř odsouzeno k zániku, svitla naděje na záchranu. S pomocí nově postavených hrází by se do oblasti mohla vrátit voda i život.

Třináctikilometrová hráz Kok-Aral je součástí širšího projektu Světové banky za 86 milionů dolarů. A ten letos končí.

V roce 2005 se někdejší přístavní město Aralsk nacházelo 100 kilometrů od pobřeží, po stavbě hráze se vzdálenost zmenšila na čtvrtinu.

Bývalé centrum rybářství, v současnosti obklopené slanou pouští, se tak pomalu probírá z letargie.

"Plakali jsme, když moře zmizelo. Já jsem plakal, protože jsem tady vyrostl," řekl podle agentury Reuters sedmdesátiletý Amanzhol Zholmaganbet.

Dno Aralského jezera. Tady všude bývala voda.
Dno Aralského jezera. Tady všude bývala voda. | Foto: Alena a Lukáš Synkovi

Mizí přes 40 let

Aralské jezero se od roku 1960 zmenšilo o 70 procent. Tvůrci sovětských plánů tehdy začali čerpat vodu z přítoků Aralského jezera pro vzdálené farmy. Oblastem v okolí jezera to však přineslo hladomor a bídu.

Čtěte také: Australské veletoky vysychají. V říjnu přijde kolaps

Hladina Aralského jezera poklesla o 16 metrů a bouře roznášejí sůl a prach z nových pouští až k Himálaji. V roce 1990 se vodní plocha rozdělila do dvou částí, větší v jižním Uzbekistánu a menší v Kazachstánu.

"Poprvé jsem si všimnul, že moře mizí, v roce 1967," vzpomíná Zholmaganbet. "A potom jednoho dne voda opustila přístav…"

Pomoc Světové banky

Sedmiletý projekt vedený Světovou bankou pomohl znovu naplnit vodou menší severní část Aralského jezera. Vodu zachycuje nově postavená hráz.

Foto: Aktuálně.cz

Místní obyvatele viditelný pokrok potěšil. "Dobré zprávy - jezero se vrací zpět," píše se na plakátu v centru Aralsku.
 
"Poté, co se malé jezero začalo opět plnit, jsme začali znovu doufat," řekl Akshabat Batimova, který pomáhá obnovit v jezeře chov ryb. "Pokud je tu jezero, bude tu i život."

Světová banka navíc zvažuje, že bude v projektu - společně s kazašskou vládou - pokračovat. Zlepšení užitkovosti vody a obnova pobřežního města Aralsk by měly přijít odhadem na 300 milionů dolarů.

Obnovení rybolovu

Už tento rok se mají v Aralsku otevřít dvě "rybí farmy".

Ryby se v Aralsku přestaly lovit v roce 1990, dnes rybolov zaměstnává 600 lidí.

Přestože zdejší úlovky zatím zůstávají jen zlomkem toho, co se lovilo za časů Sovětského svazu, pravidelně tu v sítích uvízne 16 druhů ryb. Včetně nových druhů, jako je například vůči soli odolný platýz.

"Když jsem se dnes ohlédl zpátky, je jenom jedno slovo, které opravdu popisuje změny v tomto regionu: zázrak," řekl Kurt Christensen, dánský ochránce životního prostředí, který pomáhal obnovit místní rybářství od devadesátých let.

Větší, uzbecká část jezera ale stále vysychá. Uzbekistán, nejlidnatější stát ve střední Asii, který žije z vývozu bavlny, by musel zastavit svůj žíznivý textilní průmysl, což by dovolilo řece Amudarja znovu přivádět vodu do Aralského jezera.

"Mám strach, že většina může být ztracena," řekl Reuters šéf Světové banky Robert Zoellick během návštěvy Kok-Aral v polovině června.

Místní chtějí jezero vrátit

Pro kazašského vůdce Nursultana Nazarbajeva, který vládne od roku 1989, znamená obnovení života v okolí jezera zajištění stability v celém regionu.

Vesnice s nedostatkem vody a slané pouště v oblasti Aralského jezera ostře kontrastují s dalšími částmi Kazachstánu, včetně mrakodrapů, obchodních center a kaváren v hlavním městě Astana.

Někteří Kazaši si stěžují, že vláda nevěnuje dost pozornosti širším, společenským problémům v oblasti, kde minimálně čtvrtina všech obyvatel žije v chudobě.

Někteří s hořkostí v hlase vtipkují, že při mezinárodních konferencích o Aralském jezeře je vyplýtváno více vody, než by bylo třeba, aby se jezero zcela obnovilo.

Čtěte také: Zabiják voda. Zemřou kvůli ní denně čtyři tisíce lidí

 

Právě se děje

Další zprávy