Obnoví se komerční lov velryb? Jednání začalo

vk
24. 6. 2008 16:00
Zastánci lovu si stěžují: Na konferenci nesmíme mluvit
Lov velryb má stejně hlasité odpůrce jako zastánce
Lov velryb má stejně hlasité odpůrce jako zastánce | Foto: Reuters

Lov velryb versus zákony
Autor fotografie: reuters

Lov velryb versus zákony

Přes celosvětový zákaz komerčního lovu velryb lov pokračuje ze tří důvodů:

  • Nesouhlas - Země formálně protestuje proti zákazu IWC a tvrdí, že pro ni zákaz neplatí. Příklad: Norsko
  • Věda - Země vydá jednostranné „vědecké povolení", což může udělat každý člen IWC. Příklad: Japonsko
  • Domorodci - IWC garantuje povolení lovu velryb pro domorodé společnosti jako zdroj potravy. Příklad: Inuité na Aljašce

Santiago - Výroční jednání o kontroverzním lovu velryb začalo - překvapivě poklidně - na jihu Ameriky v Chile.

Ne že by se zastánci a odpůrci zabíjení kytovců usmířili. Státy, které lov prosazují, se ale na každoroční konferenci Mezinárodní komise pro lov velryb (IWC) zatím vůbec nedostaly ke slovu.

Na jejich vystoupení totiž nezbyl čas, stěžovaly si britské televizi BBC. Důvod? Třeba delší pauzy na oběd nebo přesunutí některých jednání na uzavřená soukromá setkání členů velrybářské komise.

Japonsko: Povolte lov

I tak se ale zúčastněné země během jednání zatím snaží vyhýbat konfrontacím a hledají spíše cesty, jak pracovat společně. Například Japonsko a Argentina, které zastávají opačné názory, slíbily vypracovat společnou dohodu.

I přesto ale Japonsko stále tvrdí, že země, které lov velryb odmítají, budou schopné plnit cíle v ochraně přírody efektivněji, pokud přijmou názor, že lov může být udržitelný.

Čtěte také:  Grónští domorodci zneužívají velrybí kvóty

"Pokud to uznají, je pro naši delegaci mnohem jednodušší zapojit se do takzvaného programu na ochranu velryb," řekl podle BBC japonský zástupce Joji Morishita.

"Oba názory by měly jít ruku v ruce. V minulosti byl ale vždy buď jeden, nebo druhý, buď bílá, nebo černá. Měla by se vytvořit dobrá kombinace mezi takzvaným programem na ochranu velryb a udržitelným využíváním," dodal. 

Více zde: Norsko a Island prodávají velrybí maso do Japonska

"Je nutné, aby obě strany hledaly řešení, která jsou přijatelná pro všechny a mohou naplnit očekávání mezinárodní komunity, a to není jednoduchý proces," myslí si i chilský ministr zahraničí Alejander Foxley.

Čtěte také: Ukradli japonští velrybáři maso kytovců? Rozhodne soud

Podle předsedy IWC Williama Hogartha je cílem letošního setkání především zahájit debatu o kompromisu, který pomůže prosadit balíček reforem příští rok.

Ochránci: Lov? Nikdy! 

Takové kompromisní jednání se ovšem může týkat i znovuzavedení komerčního lovu velryb, byť v omezené míře, což absolutně odmítají ochránci přírody. 

"IWC se shodla na ukončení komerčního lovu velryb v roce 1986," řekl Patrick Ramage, ředitel celosvětového programu na ochranu velryb v rámci Mezinárodního fondu pro prosperitu zvířat (IWAF).

Čtěte také: Japonští velrybáři jsou zase na lovu. Aktivisté odjeli

"Není ten pravý čas, abychom z tohoto rozhodnutí slevili. Členské země IWC by se měly sjednotit a ukončit komerční lov velryb jednou provždy," dodal.

Se stejným požadavkem se před hotelem, kde komise zasedá, sešli i ochránci zvířat: vyzývají k úplnému ukončení lovu velryb. Policie patnáct z nich zadržela.

Velrybí rezervace

Prezidentka Chile Michelle Bacheletová během setkání - a v doprovodu ministrů z několika dalších zemí, včetně Brita Lorda Rockera - podepsala návrh zákona, který povede k vytvoření velrybí rezervace v chilských vodách. Symbolicky ve staré velrybářské stanici na pobřeží.

Čtěte také: Senegalským rybářům se podařilo zachránit 80 kytovců

 

Právě se děje

Další zprávy