Slovenští medvědi vítězí nad lovci. Díky soudu

Pavel Baroch
20. 5. 2008 19:45
Spor o střílení šelem je důležitý i pro českou přírodu
Ještě žiju!
Ještě žiju! | Foto: Archiv

Bratislava - Slovenští ochránci medvědů vyhrávají nad tamním ministerstvem životního prostředí. Bratislavský soud nechce úřadu povolit, aby nechal odstřelit několik desítek těchto zvířat.

Spor o lov největších slovenských šelem je důležitý i pro českou přírodu. Právě ze Slovenska, kde už žijí stovky medvědů, by se zvířata mohla rozšířit do Beskyd.

"Jsme závislí na velké populaci, která žije na Slovensku," konstatovala Dana Bartošová z Chráněné krajinné oblasti Beskydy, kde v současnosti žije minimálně pět medvědů. Spatřena byla dokonce i medvědice s medvíďaty.

"Určitě by to pro nás mělo velký dopad," komentovala před časem Bartošová slovenský plán na snižování tamní medvědí populace.

Skóre v poločase: 24:0 pro medvědy

Když vloni slovenské ministerstvo životního prostředí rozhodlo o odstřelu šelem s odůvodněním, že se přemnožily, podalo proti těmto rozhodnutím Lesoochranářské sdružení VLK celkem 57 žalob. Co medvěd, to jedno podání k soudu.

U téměř poloviny z nich už bratislavský soud rozhodl - ve všech případech odstřel nepovolil. "Zatím máme skóre 24:0," řekl Aktuálně.cz Juraj Lukáč, předseda sdružení.

"Ministerstvo životního prostředí zásadně nepostupovalo podle zákona," konstatovala právní zástupkyně ekologické organizace Iveta Rajtáková. Dodala, že úřad například nezdůvodnil, proč se zrovna v konkrétním revíru musí šelma zastřelit, zda neexistuje jiná alternativa ochrany lidí a domácích zvířat.

"Rozhodnutí jsou paušální," řekla Aktuálně.cz Rajtárová. Slovenské zákony přitom umožňují medvěda, který patří mezi chráněné druhy, střílet jen ve výjimečných případech - pokud konkrétní zvíře způsobuje konkrétní škodu.

Foto: Pavla Skurovcová

Několik medvědů soud nezachránil

Ačkoliv kritici zabíjení medvědů ve sporu s ministerstvem životního prostředí vyhrávají, několik šelem nezachránil ani soud. Verdikt totiž přišel pozdě.

"Některá ministerská rozhodnutí už byla pravomocná, několik medvědů už bylo zastřeleno," potvrdila právnička Iveta Rajtárová. Dodala, že zvířat nebude víc než deset.

"My nejsme úplně proti střílení medvědů," poznamenal Juraj Lukáč ze sdružení VLK. Vysvětlil, že úřady ovšem musí zabití konkrétního zvířete náležitě zdůvodnit.

Kolik medvědů vlastně na Slovensku žije?

Kritici vyčítají úřadům, že nemají ani přesný přehled o tom, kolik medvědů vlastně ve slovenských horách žije.

"Nic takového až dosud provedeno nebylo," řekl Aktuálně.cz Ludvík Kunc z Českého svazu ochránců přírody. "Teprve potom se můžeme zabývat otázkou, kolik medvědů je pro Slovensko ideální."

Medvěd hnědý
Medvěd hnědý | Foto: Archiv

Mluvčí slovenského ministerstva životního prostředí Peter Višváder před časem uvedl, že ideální by bylo, kdyby ve slovenské přírodě žilo asi 450 medvědů.

"Ale podle posledních údajů se jejich počet pohybuje okolo 800 kusů," řekl Višváder. Vysvětlil, že vydaná povolení k odstřelu se týkají jen zhruba deseti procent medvědů. "Předpokládá se, že je to roční přírůstek," tvrdí Višváder.

"Vzhledem k tomu, že v posledních přibližně deseti letech se ani v jednom roce nesplnil plánovaný regulační odstřel, je nesporné, že medvědů přibývá," dodal mluvčí, který obvinil sdružení VLK, které chce žalobami odstřelu zabránit, že mu jde jen o to mediálně se zviditelnit.

"Organizace, které regulační odstřel kritizují, do teď nenavrhli jiný způsob, jak početní stav medvědů regulovat, jenom se snaží získat mediální pozornost," tvrdí Višváder.

 

Právě se děje

Další zprávy