Čínské jezero s pitnou vodou ohrožují bující řasy

Martina Kollerová
17. 4. 2008 16:38
Řasy se přemnožily kvůli znečištění

Praha/Peking (Ekolist) - V čínském jezeře Taihu byl zaznamenám obrovský nárůst výskytu řas. Jezero přitom představuje důležitý zdroj vody pro okolní oblasti. Jeho současný stav proto vyvolává mezi lidmi obavy o dostatek pitné vody.

Informoval o tom deník Terra Daily.

Jezero Taihu se nachází v provincii Jiangsu na východě Číny. V květnu loňského roku dosáhlo znečištění jezera odpadními vodami, průmyslovým a zemědělským odpadem takové míry, že musely být pozastaveny dodávky pitné vody pro 2,3 milionu obyvatel žijících v nedalekém městě Wuxi.

Nyní jsou obavy z nedostatku pitné vody opět aktuální - v jezeře se totiž v nebývalé míře množí jedovaté řasy.

Symbol znečištění vody

Taihu, které je se svou rozlohou 2 340 kilometrů čtverečních třetím největším čínským jezerem, se následkem loňské krize stalo živoucím symbolem jednoho z nejpalčivějších čínských enviromentálních problémů - stále se zhoršující kvality vody.

Krize byla v loňském roce zažehnána, nicméně současný stav jezera je opět alarmující.

Nárůst výskytu řas je častým problémem čínských jezer. Hlavní příčinou zvýšené tvorby řas jsou odpadní vody, přitékající do jezera, které obsahují vysoké koncetrace dusíku. Dusík, pocházející především z detergentů a hnojiv, tvorbu řas významně podporuje.

Znečištěna většina vodních toků

K rapidnímu zhoršení kvality vod v Číně došlo především v uplynulých dvou desetiletích, kdy země zároveň zaznamenala obrovský ekonomický růst.

Situace je v současné době opravdu vážná - znečištěno je 70 % vodních toků a 90 % podzemních vod.

 

Právě se děje

Další zprávy