S ekology v patách se Japoncům v lovu velryb nedařilo

mih
14. 4. 2008 13:21
Kvůli aktivistům velrybáři nalovili méně, než chtěli
Ekologičtí aktivisté pořídili také snímky lovu velryb, které vyvolaly bouři po celém světě
Ekologičtí aktivisté pořídili také snímky lovu velryb, které vyvolaly bouři po celém světě | Foto: Reuters

Tokio - Ekologům se alespoň částečně podařilo, co si předsevzali: zkomplikovali japonským velrybářům život natolik, že ti v letošní sezoně nalovili jen 60 procent z předpokládaného úlovku, informovala britská BBC.

Ekologové tak zachránili život několika stovkám velryb. Snížit počet ulovených kytovců se jim podařilo vůbec poprvé za posledních dvacet let, kdy přetrvávají spory mezi japonskými rybáři a ochránci přírody.

Ekologičtí aktivisté z nejrůznějších organizací po celou dobu rybáře pronásledovali a snažili se jim v lovu bránit.

Lov velryb vadí také australské vládě, která je s Japonskem v dlouhodobém sporu. Japonci totiž velryby loví v jižních mořích, nedaleko břehů Antarktidy.

Austrálie a aktivisté tvrdí, že jde o masové zabíjení velryb, které může tyto savce zcela vyhubit. Japonci oponují, že velryb žije ve světových oceánech dostatek.

Japonci aktivisty označují za "environmentální teroristy" a uvádějí, že velryby loví kvůli vědeckému výzkumu. Odpůrci ale namítají, že většina masa z ulovených kusů zpravidla končí v restauracích.

Po zásazích aktivistů se Japoncům letos podařilo nalovit 551 velryb, v plánu měli přitom 850 kusů. Rybáři například nenalovili žádné plejtváky myšoky, přestože jich chtěli ulovit 50.

Japonská pobočka organizace Greenpeace nicméně uvedla, že je výsledkem zklamaná, protože počet usmrcených velryb je stále příliš vysoký.

Také loni ulovili Japonci méně velryb než předpokládali, a to kvůli požáru na jedné z lodí.

 

Právě se děje

Další zprávy