Kam mizí elektrošrot? Greenpeace vyhlásilo pátrání

Pavel Baroch
17. 3. 2008 10:14
I Češi musí více třídit, jinak přijde trest z Bruselu

Praha/Amsterdam - Většina vysloužilých počítačů, televizí nebo elektrických hraček mizí neznámo kam.

Z aktuální studie mezinárodní organizace Greenpeace, která mapovala osud elektrošrotu po celém světě, vyplývá, že dokonce i v Evropské unii, kde platí přísná pravidla pro nakládání s odpadem, chybějí informace o 75 procentech vysloužilých elektrozařízení. Ve Spojených státech je to dokonce více než 80 procent.

"Část 'ztraceného' odpadu může být poschovávaná na půdách a garážích, většina je však buď uložena či spálena spolu se směsným odpadem nebo vyvezena - často nelegálně - na skládky v Africe nebo v Asii," okomentovala studii mluvčí české pobočky Greenpeace Lenka Boráková. 

Nebezpečí pro recyklační pracovníky

Kromě toho, že chemické látky z elektrošrotu zamořují půdu či vodu, ohrožují též lidi, kteří v chudých zemích odpad zpracovávají.

Foto: Greenpeace / Natalie Behring

"Pracovníci na asijských skládkách jsou vystaveni koktejlu toxických chemikálií, když výrobky rozlamují na části a dále zpracovávají. Navíc tyto látky znečišťují půdu, vodu i vzduch i v okolí," podotkl Martin Hojsík z Greenpeace International.

Organizace uvedla, že v rozvojových zemích je skoro nemožné odhadnout celkové množství elektronického odpadu, který se vyhne řádnému zpracování.

"Dostupné informace z Indie uvádějí, že až 99 procent místního i dovezeného odpadu, tedy 143 tisíc tun ročně, směřuje mimo oficiální zpracovatele nebo je jednoduše vyhozeno na skládku," konstatovala Lenka Boráková z pražské kanceláře Greenpeace.

Pouze 10 procent putuje na recyklaci

Organizace uvedla, že podle údajů čtyř výrobců stolních počítačů, kteří zavedli systém sběru a recyklace, pouze deset procent výrobků jejich vlastní značky bylo skutečně recyklováno. Údaje pro mobilní telefony jsou ještě méně příznivé: Recyklovány byla pouze dvě až tři procenta.

"Skutečnost je taková, že nemůžeme s jistotou říci, co se děje s elektronickým odpadem v okamžiku, kdy se vyhne řádnému zpracování," konstatoval Martin Hojsík z centrály Greenpeace v Amsterdamu.

Foto: Ondřej Besperát

Dodal, že výrobci by měli postupně odstraňovat jedovaté látky ze svých výrobků a aktivně se podílet na recyklaci.

Češi zatím třídí málo

V třídění a recyklaci elektronického odpadu má značné rezervy i Česko.

Aby republika splnila svůj závazek vůči Evropské unii a nečekaly ji sankce, musí letos výrazně zvýšit třídění starých televizorů či počítačů. Každý občan musí v průměru vytřídit minimálně čtyři kilogramy vysloužilých elektrozařízení, loni to přitom bylo jen přibližně 2,5 kilogramu.

A to se Češi v třídění elektroodpadu za poslední roky výrazně "polepšili". "Rok 2007 přinesl celkový nárůst sběru o 46 procent, ale letos musí být tato křivka ještě strmější," řekl Jan Vrba ze společnosti Asekol, jedné z firem, která organizuje sběr elektrošrotu.

Vrba uvedl, že Asekol chce například zvýšit počet míst, kde bude možné vysloužilé elektrospotřebiče odevzdat nebo více spolupracovat s radnicemi a prodejci elektroniky.

 

Právě se děje

Další zprávy