OECD: Zastavit oteplování je levné a vyplatí se

Roman Gazdík
5. 3. 2008 12:45
Studie: Stačí obětovat 0,1 % růstu světového HDP
Bez společné akce se emise skleníkových plynů do roku 2030 zvýší o 37 procent
Bez společné akce se emise skleníkových plynů do roku 2030 zvýší o 37 procent | Foto: Reuters

Oslo - Zastavit globální oteplování je levné a ekonomicky výhodné.

Každý rok stačí obětovat desetinu procenta růstu HDP světové ekonomiky. Zabráníme tak nejen ekologické, ale i ekonomické katastrofě.

Tvrdí to nejnovější zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která sdružuje 30 nejrozvinutějších ekonomik světa včetně Česka.

Čtěte také: OECD: Ekologické problémy je schopen vyřešit trh

"Environmentální výhled do roku 2030" se zaměřuje na pět kritických problémů, které mohou v brzké době významně zhoršit životní podmínky na této planetě.

Největší prostor je věnován globálnímu oteplování. Kromě toho se tu mluví také o ohrožení biodiverzity a úbytku rostlinných a živočišných druhů, kvalitě vody a vzduchu a zamoření světa odpadky a nebezpečnými chemikáliemi.

Musíme zamezit suchům, které oteplování způsobí, říká OECD
Musíme zamezit suchům, které oteplování způsobí, říká OECD | Foto: Reuters/Andreas Manolis

Ekologie je ekonomická

Zpráva ukazuje, že včasný postup proti těmto problémům přinese nejen ekologická, ale také ekonomická pozitiva.

"V dlouhodobém výhledu výhody včasné akce vůči těmto environmentálním výzvám pravděpodobně převáží nad celkovými náklady," píše se ve zprávě.

OECD tak háže rukavici politikům, kteří namítají, že institucionální snižování emisí skleníkových plynů může být těžkou ranou pro ekonomický rozvoj jednotlivých států.

Podle organizace by vynaložené náklady v porovnání s předpokládaným změnami životního prostředí byly zanedbatelné.

Stačí nepatrné investice

Nekontrolované vypouštění skleníkových plynů do ovzduší může - oproti hodnotám před začátkem průmyslové revoluce - zvýšit teploty o 1,7 až 2,4 stupně a vést k "vlnám horka, suchu, bouřím a záplavám, které způsobí vážné poškození infrastruktury a úrody".

Na stabilizaci atmosférických koncentrací CO2 a snížení emisí o 39 procent oproti množství z roku 2000 podle zprávy dostačuje "redukce v ročním růstu světového HDP okolo desetiny procenta".

Nepatrnými investicemi je tak možné zajistit podmínky, které zabezpečí nejen stabilizaci přírodních poměrů planety, ale také pokračující ekonomický rozvoj.

Všechny země bez rozdílu

Podle OECD je zejména důležité, aby mezinárodní společenství postupovalo společně. Čím více zemí koordinovaně zavede environmentální programy, tím levnější bude jejich aplikace pro kohokoliv ze zúčastněných.

Organizace vyzývá zejména rozvinuté státy, které jsou zodpovědné za většinu emisí skleníkových plynů v ovzduší. Břemeno však leží i na rychle se rozvíjejících ekonomikách jako Brazílie, Čína, Indie, Indonésie, Jihoafrická republika a Rusko, jejichž emise CO2 se do roku 2030 zdvojnásobí.

"Pokud nebudou přijaty žádné nové politické postupy, během několika desetiletí riskujeme nezvratné změny životního prostředí, které budou mít vliv na trvalou ekonomickou prosperitu," varuje OECD.

 


 

Právě se děje

Další zprávy