Biopaliva jsou až 400krát méně ekologická než ropa

gaz
9. 2. 2008 12:40
Vyplývá to ze studie amerických vědců
Foto: Evropská komise

Washington - Biopaliva problém globálního oteplování neřeší, ale naopak jej prohlubují. Některá produkují až 400krát více oxidu uhličitého než ta fosilní.

Vyplývá to ze studie amerických vědců, která byla zveřejněna v prestižním odborném časopise Science.

Problém spočívá v tom, že biopaliva produkují oxid uhličitý ještě dříve, než si je natankujeme do svého auta. Farmáři, kteří vykácejí kus pralesa, aby na tomto místě pěstovali cukrovou třtinu na ethanol, pokácejí stromy, které CO2 předtím pohlcovaly.

"Pokud se snažíte zmírnit globální oteplování, nemá jednoduše smysl využívat půdu na produkci biopaliv," citovala agentura AFP jednoho z autorů studie Joea Fargioneho. "Všechna biopaliva, která nyní používáme, způsobují destrukci životního prostředí, ať už přímo, nebo nepřímo."

Amazonie zaniká kvůli
Amazonie zaniká kvůli | Foto: Cesar Paes Barreto

Pozorování vědců tak jde proti "zelené" politice některých států. Například Evropská unie chce, aby do roku 2020 tvořila biopaliva 10 procent unijních pohonných hmot. I Unie však v poslední době couvá.

Čtěte také: Biopaliva? Větší škody, než jsme doufali, přiznala EU

423 ekologických let

Podle výsledků studie produkují biopaliva 17krát až 423krát více oxidu uhličitého než fosilní paliva, která mají nahradit. Škody se liší dle toho, kde konkrétně se třtina, olejové palmy či řepka pěstuje.

Vůbec nejhorší poměr plus/mínus má Indonésie, kde každý rok zmizí dva miliony hektarů lesa. Bude trvat 423 let, než začnou mít úspory CO2 z indonéského palmového oleje nějaký efekt.

S globálním oteplováním se je však potřeba vypořádat mnohem dříve. Například Severní ledový oceán může celý během léta rozmrzat už za 10 let.

Čtěte také: Která místa zničí globální oteplování? Podívejte se

Druhou nejméně efektivní oblastí je Amazonie, kde se kvůli biopalivům pěstuje sója. Zde bude trvat 319 let, než se pozitivní vliv biopaliv na světové klima projeví.

Prérijní tráva ano

Ne všechna biopaliva jsou však podle vědců neekologická. Efektivní jsou například ta z prérijní trávy, která sama neustále dorůstá a není kvůli ní třeba nic kácet.

Deset expertů na základě zjištění studie již napsalo americkému Kongresu a prezidentu Georgi Bushovi dopis, ve kterém ho vyzývají k akci proti velkoprodukci biopaliv na přírodní půdě.

"Je zde urgentní potřeba politiky, která zajistí, že biopaliva nebudou produkována na lesní a zemědělské půdě a na pastvinách," citovala z dopisu agentura Reuters.

Otázkou je, zda bude taková produkce pro agrofirmy finančně výhodná.

 

Právě se děje

Další zprávy