Austrálie ukázala fotky, jak Japonci vybíjejí velryby

mih
7. 2. 2008 17:40
Velrybářská válka pokračuje. Uvnitř fotogalerie
Jeden ze snímků, který uveřejnila média po celém světě. Podle australských úřadů byla ulovena velryba s mládětem.
Jeden ze snímků, který uveřejnila média po celém světě. Podle australských úřadů byla ulovena velryba s mládětem. | Foto: Reuters

Sydney - Ostrou reakci politiků a ochránců přírody vyvolalo zveřejnění fotografií v australském tisku, které ukazují, jakým způsobem japonští rybáři loví velryby. Znovu se tak vyhrotil dlouhodobý spor mezi Japonskem a Austrálií o lov těchto savců.

Australská vláda oficiálně oznámila, že je "šokována způsobem zabíjení" a vyzvala k zastavení lovu velryb v jižních mořích nedaleko svých břehů. Podle australského ministra životního prostředí snímky jednoznačně ukazují na "nevybíravé zabíjení".

Snímky pořídila australská loď Ocean Viking, která japonskou flotilu dlouhodobě pronásleduje. Vyslala ji australská vláda.

Japonci však slova australských ochranářů a politiků odmítají. Tvrdí, že jde o "fotografickou propagandu". Zabíjení podle Japonců probíhá "co nejhumánněji".

Lov velryb v jižních mořích vyvolal mezi Japonskem a Austrálií řadu sporů. Austrálie tvrdí, že jde o masové zabíjení velryb, které může tyto savce zcela vyhubit. Japonci oponují, že plejtváků žije ve světových oceánech dostatek.

V lednu australský soud japonským rybářům lov zakázal. Jenže Japonci odmítají uznat nárok Austrálie na tyto mořské oblasti a loví dál.

Japonští rybáři chtějí v této lokalitě do dubna nalovit až tisíc plejtváků. Japonsko oficiálně tvrdí, že velryby loví kvůli vědeckým účelům. Naopak Australané tvrdí, že maso často končí na trzích.

Čtěte také: Austrálie zakázala Japonsku lovit velryby v Antarktidě

 

Právě se děje

Další zprávy