Panika: Amazonské lesy ubývají rekordním tempem

gaz
24. 1. 2008 14:37
Brazilská vláda svolává mimořádné zasedání
Lidé se postupně stěhují hlouběji a hlouběji do pralesa.
Lidé se postupně stěhují hlouběji a hlouběji do pralesa. | Foto: Roman Gazdík

Brasília - Brazilská vláda svolává mimořádné zasedání. Amazonské pralesy totiž ubývají rekordním tempem.

V posledních pěti měsících bylo v brazilské Amazonii odlesněno 3235 čtverečních kilometrů pralesa, což je čtyřikrát více než ve stejném období před třemi lety.

"Nikdy jsme v této periodě nezaznamenali takhle rozsáhlé odlesňování," prohlásil dle agentury DPA v Brazílii Gilberto Cámara, šéf Národního institutu pro výzkum vesmíru.

Právě ze satelitních snímků zpracovaných jeho institutem je jasné, že nedávná tvrzení brazilského prezidenta Luise Ignácia Luly da Silvy o úspěšném boji proti nelegálnímu kácení lesa, jsou čirou fantazií.

V srpnu minulého roku zmizelo z povrchu planety 234 čtverečních kilometrů amazonského pralesa, v prosinci to už bylo čtyřikrát tolik.

Problém už uznala i vláda, která bude ve čtvrtek o situaci jednat.

Důvod? Ceny potravin

Příčinou náhlého úbytku zalesněné plochy jsou zřejmě stoupající ceny potravin, které zvyšují i cenu kvalitní půdy. Mnoho farmářů se tak přesunuje hlouběji a hlouběji do pralesa.

"Ekonomická realita těchto států napovídá, že tyto aktivity mají bez jakýchkoliv pochyb dopad na prales," komentovala dle BBC vzrůstající cenu potravin brazilská ministryně životního prostředí Marina Silva, které se v boji za ochranu amazonského deštného pralesa angažuje už dlouho.

Nejvíce postiženou částí Brazílie je stát Mato Grosso, kde se pěstuje zejména sója. Od konce července zde bylo pokáceno 1789 čtverečních kilometrů lesa, tedy více než polovina z celé Brazílie.

Vláda přiznala, že odhadovaný počet odlesněné půdy se může po detailním prozkoumání snímků až zdvojnásobit.

Zmizela celá Francie

Před několika měsíci přitom brazilský prezident vystoupil s prohlášením, ve kterém pralesní politiku vlády chválil. Podle něj se za poslední dva roky deforestace snížila o 50 procent.

Lula to připisoval lepší kontrole nad certifikáty o vlastnictví půdy a úspěšnému boji proti ilegální těžbě dřeva.

V Amazonii se nachází největší prales na světě s nejbohatší biosférou. Je zásadním zdrojem kyslíku na zemi a pohlcuje velké množství oxidu uhličitého, který způsobuje globální oteplování.

Tyto "plíce planety" se však v důsledku lidské činnosti neustále zmenšují. Od roku 1970 zmizelo 700 tisíc čtverečních kilometrů porostu, tedy plocha větší než Francie.

 

Právě se děje

Další zprávy