Bush lhal o klimatu. Nechal cenzurovat informace

Roman Gazdík
11. 12. 2007 17:40
Žebříček ochrany klimatu: USA předposlední, ČR průměrné
Foto: Ludvík Hradilek

Washington/Bali - Americký prezident George Bush a jeho administrativa roky systematicky klamala veřejnost ohledně změn klimatu a globálního oteplování.

Vyplývá to ze zprávy demokratické části Kongresu, o které informovala agentura Reuters.

"Bushova administrativa se systematicky snažila manipulovat klimatology a klamala politiky a veřejnost ohledně nebezpečí globálního oteplování," píše se ve zprávě demokraty ovládaného Výboru pro kontrolu a vládní reformu.

Interview? Pouze se svolením Bílého domu

Cílem Bílého domu bylo podle demokratů zlehčit závažnost klimatických změn, ke kterým nyní dochází, a zpochybnit, že na ně mají lidské aktivity významný vliv.

"Neuvařte planetu," hlásá plakát, který vyvěsili aktivisté z Greenpeace
"Neuvařte planetu," hlásá plakát, který vyvěsili aktivisté z Greenpeace | Foto: Reuters

Zpráva říká, že orgány Bílého domu se snažily cenzurovat prohlášení vědců pracujících pro Spojené státy, a určovat, zda mohou poskytovat interview pro média.

Podle internetového serveru televize Al-Džazíra tvůrci zprávy vycházeli ze "stovek" interních dokumentů administrativy.

Republikáni v Kongresu i představitelé Bílého domu výsledek šetření demokratů odmítli.

"Jde o špatně zamaskovaný pokus odlákat pozornost od snah administrativy na summitu na Bali," prohlásila mluvčí Bílého domu Emily Lawrimore.

Kjóto slaví deset let...

Indonéský prezident Susilo Bambang Yudhoyono otevírá další kolo jednání na Bali. Podle aktivistů by se mohlo jednat o poslední zvonění.
Indonéský prezident Susilo Bambang Yudhoyono otevírá další kolo jednání na Bali. Podle aktivistů by se mohlo jednat o poslední zvonění. | Foto: Reuters

Na indonéském ostrově právě probíhá konference o novém "bratříčkovi" Kjótského protokolu, který v úterý oslavil deset let.

Čtěte více: Bali v poločase. Dohoda o klimatu zatím v nedohlednu

Podpisem tohoto dokumentu se průmyslové země zavázaly snížit množství vypouštěných skleníkových plynů mezi lety 1990 a 2012 o pět procent. Právě skleníkové plyny v atmosféře podle většiny vědců přispívají ke globálnímu oteplování.

Mezi zeměmi, které Kjóto podepsaly, však chybějí Spojené státy, které vypouštějí vůbec největší množství těchto plynů na světě.

...jeho bratříček se rodí těžce

Na postoji USA se nic nezměnilo ani v průběhu nynější konference. Podle agentur došlo v úterý dokonce k diplomatické rozepři mezi USA a Evropskou unií.

EU se v Indonésii snaží industrializované země přimět k tomu, aby do roku 2020 snížily emise CO2 a jiných plynů oproti roku 1990 o 25 až 40 procent.

Spojené státy se však nechtějí podepsat ani pod nezávazný dokument, který by něco takového navrhoval.

"Pro Evropskou unii, a nejen pro ni, je samozřejmě zásadní, že potřebujeme k efektivnímu boji proti globálnímu oteplování tento redukční rozsah," řekl evropský komisař pro životní prostředí Stavros Dimas agentuře Reuters.   

Nejlepší Švédsko, USA předposlední

Na Bushovu administrativu se teď snáší kritika i z jiných stran.

Konferenci na Bali si vybraly také organizace Germanwatch a CAN-Evropa, aby zde zveřejnily svůj žebříček, který zohledňuje, jak jednotlivé země chrání - nebo se pokoušejí chránit - stav současného klimatu.

Konference se účastní představitelé 190 zemí světa
Konference se účastní představitelé 190 zemí světa | Foto: Reuters

Spojené státy se v hodnocení 56 průmyslových a rychle rostoucích ekonomik umístily předposlední, hůře dopadla pouze Saúdská Arábie.

Na prvním místě je Švédsko, Česká republika pětadvacátá.

Podle autorů zprávy je však i Švédsko pouze jednookým mezi slepými.

"Politiky států, týkající se ochrany klimatu, byly hodnoceny jako slabé. Sedm největších znečišťovatelů CO2 se nachází na samém konci tabulky," píše na své internetové stránce Germanwatch.

Žebříček zohledňuje nejen množství emisí, které země produkují, ale také jejich vzestupný či sestupný trend a celkovou klimatickou politiku státu.

Žebříček průmyslových a rychle rostoucích ekonomik podle toho, jak se snaží zabránit klimatickým změnám 
Pořadí Země
1. Švédsko
2. Německo
3. Island
4. Mexiko
5. Indie
6. Maďarsko
19. Slovensko
25. Česká republika
39. Polsko
40. Čína
50. Rusko
53. Kanada
54. Austrálie
55. USA
56. Saúdská Arábie
Zdroj: Germanwatch.org
 

Právě se děje

Další zprávy