Pes se při výcviku zase může zakousnout do lišky

Pavel Baroch
7. 12. 2007 16:15
Poslanci umožnili týrání zvířat
Foto: Wikipedie Commons

Praha - Až budou myslivci napříště cvičit své psy norovat, budou se moci jezevčíci zakousnout do živé návnady - lišky.

Poslanci umožnili vrátit se k tomuto původnímu výcviku loveckých psů, který byl před lety kvůli ochraně zvířat zakázán. Zvířata musela oddělovat bezpečnostní mřížka. Ta už ovšem podle schválené novely zákona na ochranu zvířat nebude povinná.

"Pes se do lišky zase může zakousnout," potvrdil Aktuálně.cz poslanec Přemysl Rabas. Byl jedním z poslanců, který se přijetí pozměňovacímu návrhu pokusil zabránit. Byl však v menšině.

"Negativní stanovisko přednesl i ministr zemědělství, protože to je v rozporu s evropskými předpisy," poznamenal Rabas. Dodal, že v původní předloze takzvané kontaktní norování nebylo, pozměňovací návrh přišel ze zemědělského výboru.

Liška na opakované použití

Rabas pokládá za absurdní, aby zákon na ochranu zvířat umožnil takový ostrý kontakt psa s liškou. Podle něj jde jednozančně o týrání.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V praxi to bude vypadat tak, že se liška se zakousnutým psem vytáhnou z uměle vytvořené nory a ponoří se do nádrže s vodou, aby se zvířata od sebe oddělila. Liška se k výcviku bude moci použít opakovaně.

Výcvik pro ostré nasazení

Jedním z poslanců, který kontaktní norování podpořil, byl Pavel Kováčik. "Ano, byl jsem pro. Jsem přesvědčen o tom, že je to potřeba," potvrdil Kováčik.

Vysvětlil, že ostrý výcvik je potřeba k tomu, aby byl pes skutečně připraven pro vypuštění do skutečné nory v lese. "Je potřeba, aby pes měl v noře rovnocennou šanci," řekl Aktuálně.cz Kováčik.

Odmítl námitku, že přijatá novela je v roporu s evropskými předpisy. "Nikdo dosud žádnou takovou normu neukázal," řekl Kováčik, podle něhož je v některých členských státech Evropské unie kontaktní norování také povoleno. "Vím například o Slovensku," dodal Kováčik.

 

Právě se děje

Další zprávy