Mysleli, že zahynula. A pak ji našli u lovce dravců

Tomáš Netočný
27. 11. 2007 12:35
Návratu orla se postavil do cesty člověk
Foto: Tomáš Netočný

Bartošovice - Nejdříve té anonymní informaci z telefonu nemohli uvěřit: Jedno z orlích mláďat, které se snaží v rámci projektu Návratu orla vrátit do hor, možná žije.

"Naši Hanku ale přece sežrala liška, našli jsme její vysílačku," říkali si lidé ze záchranné stanice zvířat v Bartošovicích nedaleko Nového Jičína.

Přesto se do Starých Hamrů uprostřed Beskyd vypravili a udělali dobře. Ve zchátralém skleníku potaženém pletivem na kraji horské vesnice mladou orlici skutečně našli. Vykrmenou a zdravou.

Celý projekt zaznamenáváme on-line v rubrice příroda - ZDE

"Někdo volal kolegům, že jeden z vesničanů ve Starých Hamrech drží v zajetí velkého dravce," popsal klíčový okamžik vedoucí záchranné stanice Petr Orel. "Nemohl jsem uvěřit, že by to byla Hanka, celou noc jsem nespal."

Petr Orel vede tým lidí, kteří už dva roky vypouštějí do volné přírody Beskyd mláďata orla skalního. Česko je poslední zemí Evropy, kde královský dravec nehnízdí, a tento projekt má za cíl jej do přírody v Česku vrátit.

Jak se vrací orel skalní na české nebe. Vše o projektu - ZDE

Mladá samice Hanka patří ke skupině dravců vypuštěných letos v srpnu. Už v půlce září však ochránci mladých orlů ztratili signál Hančiny vysílačky a začali po ní pátrat.

Vysílačku objevili v údolí nad Starými Hamry. Ležela v ústí liščí nory. Hlavní závěr zněl: Nezkušená Hanka zaútočila na lišku a v souboji zahynula.

Čas ovšem ukázal, že se odborníci spletli. Na falešnou stopu je přivedl lovec ze Starých Hamrů. Na louce u jeho dřevěného domu stojí drátěná past a v ní se válejí zbytky masa i kostí.

"Je to sklopec na velké dravce," popsal past Jan Kašinský z Bartošovic, který Hanku v zajetí objevil, lovci ji sebral a odvezl do záchranné stanice.

"Ten člověk se ani nebránil. Vydal Hanku a nedělal potíže," popsal setkání Jan Kašinský. "Zřejmě věděl přesně, o co tady jde, ale pravdu nám nepřiznal."

V době, kdy ochránci přírody Hanku hledali, přitom ve Starých Hamrech a okolí rozhlásili, že se jim ztratila někde v této části Beskyd. Nikdo se však neozval, anonymní telefonát přišel až po dvou měsících.

Hanka se zřejmě chytila do důkladného systému tohoto sklopce.
Hanka se zřejmě chytila do důkladného systému tohoto sklopce. | Foto: Jan Kašinský

Redakce Aktuálně.cz má jméno podezřelého muže k dispozici, ale zatím se reportérům nepodařilo s ním sejít.

"Buď nebyl doma, nebo se schovával," uvedl kameraman Martin Žucha, který natáčel lovcovu chatu, její okolí i past, do které se orlice Hanka pravděpodobně chytla. "Také všichni sousedé se tvářili, že o ničem nevědí."

Případem se zabývá policie, měla by ho prověřit Česká inspekce životního prostředí a správa Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Vše nasvědčuje tomu, že lovec orlici neublížil, a nejde tedy o trestný čin. Pokud je však pravda, že dravce chytil a držel v zajetí, hrozí mu pokuta v tisících korun.

Orlice je nadmíru dobře živená. Váží pět a půl kilo, létat tedy může jen obtížně a než se vrátí do přírody, musí přibližně dvě kila shodit. Také si zvykla na člověka a to její návrat může zkomplikovat. "Pokud vše půjde dobře, vrátí se do Beskyd možná v únoru," uvedl Petr Orel.

Sklopec je pro dravce velkým nebezpečím.
Sklopec je pro dravce velkým nebezpečím. | Foto: Jan Kašinský

Hančin případ není prvním, kdy mladým orlům v Beskydech vstoupil člověk do cesty. Před rokem postřelil neznámý lovec samici Anču a také ona musela zimu přečkat v bartošovické voliéře. Na jaře však znovu vylétla a dnes loví v oblasti Hostýnských vrchů.

Právě lidé se v minulosti zasloužili o to, že orli skalní před sto lety z přírody v Českých zemích úplně zmizeli. Lovci je totiž vystříleli a jejich těla vycpali jako žádanou trofej.

Proč člověk střílí do orlů blog Aktuálně.cz čtěte ZDE



 

Právě se děje

Další zprávy