Geneticky upravené rostliny zabírají stále větší území

BBC, ntq
31. 10. 2007 14:00
Evropou se šíří geneticky modifikovaná kukuřice
Ekologické organizace nemají genetické inženýrství rády. Na snímku Greenpece protestuje proti geneticky modifikovaným organismům (GMO).
Ekologické organizace nemají genetické inženýrství rády. Na snímku Greenpece protestuje proti geneticky modifikovaným organismům (GMO). | Foto: Greenpeace

Londýn - Území, na kterém se v Evropě pěstují geneticky modifikované rostliny, roste. Letos se zvětšilo o celých sedmasedmdesát procent proti loňskému roku.

Tento rok tak farmáři sklízeli geneticky modifikované rostliny na ploše o rozloze více než tisíc kilometrů čtverečních. A i to je přitom v poměru k celkové ploše obdělávané evropské půdy stále velmi málo.

Na celém světě každý rok vyroste geneticky upravená úroda na milionu kilometrů čtverečních, což je území asi třinácti Českých republik.

Biotechnologický průmysl dokazuje, že jeho produkty jsou atraktivní pro farmáře a neškodí životnímu prostředí.

Kukuřice v Evropě vede

V Evropě je nejrozšířenější modifikovaná kukuřice. Ta je upravena tak, aby byla odolná proti svému největšímu škůdci - larvám můr. Ty požírají kukuřičné stonky.

Tuto kukuřici však nejedí lidé, ale zvířata. Ve Španělsku ji pěstují už deset let, zatímco ve Francii se stala populární teprve letos. Její produkce se za rok ztrojnásobila. Podobně tomu je také v Německu nebo u nás. Naproti tomu v Británii se nevyskytují ani škůdci a ani geneticky upravené rostliny.

Ochránci: škodí to hmyzu

Skupiny, které se zabývají ochranou životního prostředí, však varují: tato kukuřice je nebezpečná pro některé druhy užitečného hmyzu. Ve Francii dokonce Nicolas Sarkozy zakázal pěstovat takové rostliny celý příští rok.

Graf ukazuje půdu s modifikovanou kukuřicí v jednotlivých státech v letech 2006 a 2007.
Graf ukazuje půdu s modifikovanou kukuřicí v jednotlivých státech v letech 2006 a 2007. | Foto: ntq

"Nárůst půdy, na které se pěstují geneticky modifikované rostliny, by neměl být vnímán jako pozitivum," řekla pro BBC Clare Oxborrová, členka organizace Děti Země.

"Popravdě spousta takovýchto pokusů nepřinesla žádné výhody. Přibývá víc a víc případů, které jsou svými důsledky pro životní prostředí velmi znepokojivé. Geneticky modifikované plodiny a biotechnologie nejsou závod, není to ani vytváření pracovních míst, ani žádné nové zemědělské zázraky. Dokonce nejsou akceptovány konzumenty," dodala Oxborová.

"Poprvé v historii je v evropské unii sto tisíc hektarů geneticky upravené úrody. Nicméně se stále objevují mýty o neefektivnosti a neoblíbenosti, " kontroval Julian Little. Zasedá v radě korporace Agricultural Biotech Council, která zastřešuje šest biotechnických společností.

"Rok za rokem sledujeme udivené výrazy farmářů a kupodivu to funguje," řekl pro BBC News.

 

Právě se děje

Další zprávy