V Beskydech je o orla míň. Uhynul

ntq
9. 10. 2007 19:35
Jednoho ze tří vypuštěných orlů zřejmě zabila liška
Foto: Jan Kašinský

Bartošovice - Dva měsíce po vypuštění tří slovenských orlů skalních do Beskyd ochránci oznámili: Orlice jménem Hanka je mrtvá.

Pomohla to odhalit vysílačka, kterou mají dravci připevněnou na zádech.

Hanka, jako první z nových orlích mláďat, opustila dosah vysílačky už 3. září. Zpět se vrátila až po necelých třech týdnech.

"Byla od počátku velmi odvážná a sebevědomá. Velmi brzy začala útočit na možnou kořist," popisuje chování mladé orlice vedoucí projektu Petr Orel.

Orlí neúspěchy
Autor fotografie: NTQ

Orlí neúspěchy

  • Na začátku loňského prosince postřelil neznámý střelec orlici Anču - více čtěte ZDE
  • Červnové bouřky vyhodily z hnízda malého Evžena, ten se tak dostal do Bartošovic
  • 4. července letošního roku uhynul v Bartošovicích orlík Emil
  • 22. září zachytili ornitologové poslední signál Hanky

Avšak 22. září zaznamenaly vysílačky ochranářů její signál naposled. Hanka se v té době nacházela v Beskydech v okolí vesnice Staré Hamry. To je asi 26 kilometrů vzdušnou čarou od voliéry, ze které byla vypuštěna.

Ornitologové tedy vyrazili hledat do terénu. Čekal na ně nesnadný úkol. Déšť a složitý terén vše ještě více znesnadňovaly. Staré Hamry leží pod Lysou Horou v centrální části Beskyd na břehu přehrady Šance. Hory porostlé hustými lesy tu dosahují výšek přes tisíc metrů nad mořem, jejich stráně jsou často velmi strmé a špatně schůdné.

Hanku nebo její ostatky se už nepodařilo nalézt, avšak vysílačku našli ochranáři 30.9. v koutě liščí nory. V noře nalezli také zbytky per domácí drůbeže a podle toho poznali, že jde o využívaný liščí příbytek.

Nalezenou vysílačku odnesli k prozkoumání. Pod mikroskopem studovali především teflonové pásky, jimiž byla vysílačka připevněna k tělu dravce. Expertíza jednoznačně potvrdila, že pásky jsou přehryzány šelmou.

Je možné, že se odvážná Hanka pustila do boje právě s liškou, ale v zápase podlehla. Stejně tak ji mohla liška nalézt už mrtvou a do nory ji odvlekla.

"Můžeme jenom spekulovat o tom, co se stalo. S největší pravděpodobností Hanka doplatila na útok na lišku. Vzhledem k jejímu mládí a lovecké nezkušenosti to jenom stěží mohlo dopadnout jinak," říká Petr Orel.

Rok 2007 je již druhým rokem projektu Návrat orla, na kterém se podílí i deník Aktuálně.cz. Celý projekt zaznamenáváme on-line v rubrice příroda - ZDE

Ve srovnání s dřívějškem je však mnohem komplikovanější. Jde již o druhé úmrtí orla v tomto roce. Na jaře podlehl selhání trávicí soustavy orlík Emil.

To paradoxně zachránilo život malému Evženovi. Jedna z červnových vichřic ho vyhodila na Slovensku z hnízda. Ornitologové ho našli po několika dnech se zpřelámanými křídly a zcela dezorientovaného. Málokdo věřil, že někdy bude létat. V Bartošovicích se jej tehdy ujala náhradní orlí matka. Nyní je stále v péči ochranářů, kteří už přihlížejí jeho prvním leteckým pokusům.

 

Právě se děje

Další zprávy