Strom roku 2007? Na výběr zbývají poslední dny

3. 10. 2007 17:15
V tajném hlasování zatím vede lípa z Olomoucka
Sedmisetletá lípa z Velké Polomi na Ostravsku. Jeden z adeptů na titul strom roku 2007
Sedmisetletá lípa z Velké Polomi na Ostravsku. Jeden z adeptů na titul strom roku 2007 | Foto: Nadace Partnerství

Praha - V českých lesích rostou stamiliony stromů. Titul Strom roku 2007 ale čeká jen na jeden z nich. O tom, který to bude, můžete už jen posledních pár dní spolurozhodnout i vy.

Hlasovat můžete do 11. října. Hlasování je tajné, takže není možné sledovat počet hlasů u každého z dvanácti finalistů. "Hlasy na poslední chvíli tak mohou pořadím ještě zamíchat. V posledních tdnech hlasování totiž vždycky obdržíme převážnou část hlasů," poznamenala koordinátorka anketa Pavlína Binková.

Prozradila pouze, že zatím má náskok Stojanova lípa z Olomouckého kraje, na druhém místě se drží Lípa ve Staré Lysé, třetí příčku zaujímá Hrušeň v Hrachovišti.

Soutěž pořádaná Nadací Partnerství začala v létě, kdy odborná porota vybrala z 88 došlých návrhů finalisty. Do finále se dostala například Švandova lípa ze Strakonic, která podle pověstí stráží hrob Švandy dudáka. Úspěch měla také lípa z Velké Polomi na Ostravsku, zaujala především svým úctyhodným věkem - 700 let.

Strom roku in memoriam?

Jeden ze stromů - Stolanský javor - může získat titul také in memoriam. Den poté, co byl vybrán do finále ankety, přišla do Stolan na Chrudimsku bouře a rozetla stoletý javor na dva kusy. Po stromě zbyl jen pařez, v soutěži však přesto zůstal.

Podívejte se na všechny stromy - finalisty do fotogalerie

Hlasuje se formou dárcovských SMS, výtěžek půjde výsadbu dalších stromů v Česku. Nadace Partnerství jej rozdělí formou grantů obcím, které na sázení stromů připraví projekty.

"Vloni se díky anketě Strom roku vybralo 200 tisíc korun. Díky nim se vysadilo sedm nových alejí a rekonstruovaly tři parky," říká koordinátorka ankety Klára Slámová.

Vítěz dostane léčebnou kúru

Odměny se dočká také vítězný strom, který bude vyhlášen na Koncertu pro stromy 20. října.

"Strom roku dostane odborné ošetření, které provede zahradnická firma na jaře příštího roku. Pokud bude strom zdravý, vysadíme za ušetřené peníze nové stromky v jeho okolí," říká Slámová.

Anketu Strom roku vyhlásila Nadace Partnerství poprvé v roce 2002. Tehdy vyhrál mohutný Popovský jasan u zaniklé vesnice Popov nedaleko Jáchymova. Své hlasy do finále soutěže zaslalo v prvním ročníku 1400 lidí. Od té doby se anketa rozrostla, vloni se jí zúčastnilo už 51.000 hlasujících.

V Hrachovišti na Jindřichohradecku roste hrušeň. Už 500 let...
V Hrachovišti na Jindřichohradecku roste hrušeň. Už 500 let... | Foto: Nadace Partnerství

Inspirací pro anketu byly podle Slámové prvorepublikové aktivity okrašlovacích spolků i činnost Českého svazu ochránců přírody v Brně, které se zabývalo ochranou zeleně ve městě.

Město stromů: Tachov

"Anketa má být pozitivní protiváha ke správním řízením a boji proti zbytečnému kácení stromů, která by k zájmu o životní prostředí přitáhla širokou veřejnost," vysvětluje Slámová.

Kromě soutěže o strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství také soutěž o Město stromů. V ní je každý rok vybráno jedno město, které představí nejlepší program na rozšiřování i propagaci veřejné zeleně.

Až do letošního října si titul Město stromů nese Kroměříž, od dalšího roku to bude Tachov.

 

Právě se děje

Další zprávy