Slovensko: Střílejme medvědy, je jich moc

Adéla Vlachová
7. 6. 2007 0:00
Medvědi se přemnožili, tvrdí státní úřad

Bratislava - Slováci chtějí odstřelit polovinu medvědů, kteří žijí ve slovenských horách a lesích. Prý pro jejich vlastní dobro. S návrhem ale nepřichází ani lovci, ani slovenský myslivecký svaz. Řekl to šéf státní ochrany přírody na Slovensku Ján Mizerák.

Kolik kusů by mělo padnout Mizerák neupřesnil. Jeho úřad totiž nemá přesné údaje, kolik jich v zemi vlastně žije. Hrubé odhady ale uvádějí zhruba osm stovek medvědů. A to už je podle Mizeráka moc.

Ochranáři z nevládních organizací naproti tomu tvrdí, že již nyní se medvědů střílí zbytečně mnoho. Regulovat odstřel odmítají s tím, že medvědů není zdaleka tolik, jak tvrdí jejich státní kolegové.

O počtu a střílení medvědů se na Slovensku debatuje už dlouho. Nově je rozvířil páteční útok medvěda na lesní dělnici u Žiaru nad Hronom. Mladá žena vyvázla s lehkými zraněními.

Infobox
Autor fotografie: Pavla Skurovcová

Infobox

  • Medvěd hnědý na Slovensku je zařazený mezi celoročně chráněné druhy živočichů, je zakázané ho chytat, zraňovat nebo dokonce usmrtit. Jeho společenská hodnota je stanovena na 80 tisíc korun. Úřady ale mohou povolit regulační odstřel.
  • V západní a jižní Evropě medvědi ve volném přírodě nežijí.
  • Za poslední čtyři roky medvědi na Slovensku na lidi zaútočili několikrát. V roce 2002 medvěd zranil dva mladé turisty z Čech, kteří stanovali v Nízkých Tatrách. Před dvěma roky zase v Nízkých Tatrách poranila agresivní medvědice sběračku malin. Minulý pátek zaútočil medvěd na lesní dělnici u Žiaru nad Hronom. Mladá žena vyvázla s lehkými zraněními
  • Odborníci radí při setkaní s medvědem lehnout si čelem k zemi, rukou si krýt zátylek a nedívat se medvědovi do očí.

Úřad: Usnadněme lov 

"Ve Slovenských horách by měla zůstat jen polovina toho, co máme v současnosti. Zvířata jsou nejen přemnožená, ale není tam ani vhodný počet samců a samic, navíc čelí zdravotním potížím," tvrdí Mizerák. "Lov by se měl usnadnit. Mělo by se povolit lákat medvěda na masovou návnadu," míní.

Zvýšený odstřel požadují i majitelé dobytka a provozovatelé rekreačních zařízení ve slovenských horách. I oni tvrdí, že medvědi jsou přemnožení a kvůli nedostatku potravy se stále více stahují k lidským obydlím.

"Našli jsme už také mrtvého medvěda, který měl žaludek plný igelitových tašek od toho, jak chodil vybírat popelnice," řekl už před časem deníku Aktuálně.cz Ján Sedlák z podhorské obce Zuberec na severu Slovenska.

Navíc - medvědy odchycené v blízkosti lidí teď na Slovensku už ani nikdo nechce. 

"Co je to za chráněného živočicha, když o něj není zájem?" pozastavil se Mizerák. Naráží na nedávný případ, kdy byl problém umístit mladého medvěda, který byl odchycen v Tatrách a zatím je v karanténě v Bojnicích. Zoologické zahrady totiž zvíře odmítly.

Čeští ochránci souhlasí

Český svaz ochránců přírody, který má oficiální program na návrat medvěda hnědého do Česka, s Mizerákem souhlasí. "Upravit počet medvědů na Slovensku je nutné, opravdu se tam přemnožil," řekl Ludvík Kunc, který je na ČSOP garantem ochrany velkých šelem.

Říká to i přes to, že by tím Česká republika zřejmě přišla o další přísun mladých medvědů ze Slovenska. Už několik let k nám totiž v oblasti Javorníků čtyři medvědi často zavítají. Tím, že by medvědů na Slovesku bylo méně, by si už nemuseli hledat teritorium jinde. "Rádi bychom měli u nás medvědů víc, ale situaci na Slovensku je nutné řešit," vysvětlil Kunc.

Populace medvědů na Slovensku, jak dodává, za poslední roky velmi omládla. Jen málokterý medvěd teď dosahuje parametrů, jaké by měl mít - třeba už jen výjimky váží víc než dvě stě kilogramů.

"Medvědice mají mláďata velmi brzo, samoregulace, kdy dospělí usmrtí mládě, přestala fungovat. Navíc medvědi rychle ztratili respekt z lidí, naučili se využívat jejich odpadků," vypočítává nevýhody Kunc. Populace musí zestárnout a odstřel mladých medvědů, kteří nevyhovují parametrům, by podle něj pomohl.

Lov zvrhne, oponuje expert

Odborník na medvědy Miroslav Saniga z Ústavu ekologie lesa Slovenské akademie věd ve Starých Horách však tvrdí: "Odstřel agresivních zvířat ano, ale vždy jen na výjimku ministerstva."

Foto: ntq

Zjednodušení lovu by se totiž mohlo podle něj lehce zvrhnout. "Lidé pak začnou střílet každého medvěda, kterého uvidí. Potom budeme rychle tam, kde jsme byli před osmdesáti lety, když na Slovensku zůstalo jen třicet medvědů."

Medvědy podle něj ruší stále větší turistický ruch ve slovenských horách. "Medvěd strpí na svém území možná deset nebo dvacet turistů a na dvacátého prvního zaútočí. V lese je moc hulákajících lidí a medvědi jsou z toho vynervovaní," uvedl Saniga.

I šéf ochranářského sdružení Vlk Juraj Lukáč medvědy hájí tím, že do jejich života by se mělo zasahovat co nejméně. Argumentoval tím, že počet útoků na lidi v posledních letech nestoupl, ačkoliv se ulovila obvykle méně než polovina roční kvóty k odstřelu. V průměru šelmy zaútočí na jednoho až dva lidi ročně.

V současnosti se na Slovensku může legálně odstřelit každý rok okolo sedmdesáti medvědů, střílí se jich okolo třiceti.

 

Právě se děje

Další zprávy