Fischer snížil dluh. Právník Paľko mu dal 2,5 milionu

Lucie Stuchlíková Zuzana Kubátová Lucie Stuchlíková, Zuzana Kubátová
26. 3. 2013 10:40
Fischerovi po prezidentské volbě zůstaly nesplacené faktury na 8 milionů korun
Jan Fischer.
Jan Fischer. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer získal těsně před zákonem požadovaným uzavřením účetnictví své kampaně 2,5 milionu korun na doplacení dluhů.

Věnoval mu je právník Daniel Paľko ze společnosti BSP Lawyer Partners. Fischerovi i přesto dál na zaplacení dluhů chybí 5,5 milionu.

"Dnes byly peníze převedeny na účet pana Fischera na jeho kampaň. Je to 2,5 milionu z mého soukromého účtu," řekl deníku Aktuálně.cz Paľko.

Fischer ho prý se žádostí o peníze neoslovil, právník se ho rozhodl podpořit sám. "Mám pocit, že je to moje morální povinnost podpořit ho ve chvíli, kdy se od něj ostatní odvrátili," vysvětlil Paľko.

Právník zasponzoroval Fischera již během kampaně, ale také po jejím skončení. Před nejnovějším darem mu poslal celkem 1,7 milionu.

"Dal jsem dary již v průběhu kampaně i po jejím skončení, kdy nebyl úspěšný. Uvědomuji si, že není správné ani morální podporovat pouze kandidáty, kteří jsou úspěšní," komentoval to Paľko s tím, že v opačném případě v tom nevidí vyjádření sympatií, ale spíše určitou zištnost.

"Je to stejné, jako když vsadíte na koně v dostihu a ten nevyhraje. Toho koně pak nepřestanete krmit a starat se o něj. Je to přeci vaše povinnost se o něj postarat," dodal právník.

Právnická firma BSP Lawyer Partners, v níž je Paľko předsedou představenstva, mimo jiné vymáhá koncesionářské poplatky pro Českou televizi.

Firma se také angažuje v iniciativě Poplatky zpět, prostřednictvím které se zákazníci bank domáhají vrácení poplatků za vedení úvěrového účtu.

Milionové dluhy

Fischerovi zůstal po volbě osmimilionový dluh. Ani nejnovější štědrý dar mu tedy všechny faktury nezaplatí. Lhůta, do které musí kandidáti předat účetnictví ke kontrole, přitom končí tento týden ve středu.

Fischer tvrdí, že mu peníze slíbil jeho největší sponzor Tomáš Chrenek. Ten se však k doplacení faktur nechystá, stejně jako další z velkých sponzorů, směnárník Mikuláš Šveda.

Mluvilo se také o dalších podnikatelích, kteří by mohli Fischerovi pomoci. Byl mezi nimi například Tamir Winterstein, který se však nechal slyšet, že vypomůže pouze radami. Pomoc podle médií přislíbil také spolumajitel energetické skupiny CE Group Ladislav Dráb, zatím ale žádné peníze neposlal.

 

Právě se děje

Další zprávy