Zeman uzavírá účetnictví, zjevují se milionoví sponzoři

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
25. 3. 2013 9:46
Zeman odtajnil jména největších dárců, chybí mu ještě 8 milionů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Těsně před uzavřením účetnictví odhaluje tým prezidenta Miloše Zemana největší sponzory jeho kampaně. Zatímco před volbou znala veřejnost pouze jednoho "milionového" dárce, v minulých dvou týdnech se dozvěděla jména hned tří z nich.

Tento týden končí lhůta, do které musí prezidentští kandidáti předložit účty kampaně k veřejné kontrole. Vítězi Miloši Zemanovi chybí na doplacení účtu ještě osm milionů korun. V tomto výpočtu však vychází Aktuálně.cz jen z veřejného prohlášení prezidentova kancléře Vratislava Mynáře, že kampaň vyjde celkem na 30 milionů. Na transparentním účtu zatím přistálo jen necelých 22 milionů.

Volební tým ujišťuje, že peníze na zaplacení faktur ještě přijdou. "Zhruba jsme tušili, kolik nás kampaň bude stát. Máme uzavřené smlouvy s dárci, kteří nám peníze pošlou ve chvíli, kdy začne nabíhat splatnost faktur," řekl Mynář Aktuálně.cz.

Dary rostou s časem

A dary skutečně přicházejí každým dnem. Čím více se blíží uzávěrka volebního účetnictví, tím jsou příspěvky větší.

Až dosud přicházely na Zemanův účet spíše statisícové dary, výjimkou byl dvoumilionový příspěvek od SPOZ. Před hlasováním se vědělo pouze o jediném dárci sedmimístné cifry - milion korun věnoval člen SPOZ František Gajdoš.

Když deník Insider na začátku března sestavoval přehled 5 největších sponzorů, přes milion se kromě Gajdoše přehoupl už jen brněnský právník Jiří Jestřáb. Rovný milion věnoval podnikatel Jozef Čečotka a jeho stavební firma. Do první pětky se probojoval i Jestřábův kolega Richard Tománek s 800 tisíci nebo Karel Klimoszek s pouhými 450 tisíci korunami.

Lhůta se krátí, chodí miliony

Necelé dva týdny před zveřejněním účetnictví se ale žebříček dramaticky proměnil - Zemanovi přišly hned tři částky v řádu milionů. A nejde o tuctové dárce.

Nejštědřejším sponzorem se stal Štefan Loncnar s 1,5 milionem korun. V minulosti slovinský bankéř stejného jména podpořil stranu Zemanova konkurenta Karla Schwarzenberga.

Milion korun dorazil od společnosti Pojišťovací makléřství Inpol, jejíž majitelé kdysi působili ve stejných firmách s advokátem a bývalým důstojníkem StB Vladimírem Zavadilem, který je znám jako zadavatel předvolebního inzerátu v deníku Blesk, který podle soudu poškodil Zemanova protikandidáta Karla Schwarzenberga.

Zbývá řada anonymů

Poslední milionová částka přišla od firmy Pozemní stavitelství Zlín.

Když Aktuálně.cz inovovalo podrobné schéma Zemanových donátorů, zjistilo, že někteří lidé z této firmy se před několika lety v byznysu potkali s dalším sponzorem Přemyslem Kovářem, který Zemanovi poslal čtvrt milionu korun. Kovářova firma a její dceřiné společnosti přispěly SPOZ už v roce 2010 - tehdy daly 110 tisíc.

V půlce března dorazilo také několik zcela anonymních příspěvků. Jde o 140 a 360 tisíc, které neznámý dárce složil v bance v hotovosti. Mimoto veřejnost již měsíc či déle čeká na slibované zveřejnění dárců dalších 420 tisíc.

Sponzorů, o kterých není nic známo, je ale mnohem víc. Zemanův volební tým totiž neuvádí všechny údaje, které o sobě dárci podle zákona musí poskytnout, jako je celé jméno, adresa a rok narození. Identifikovat konkrétního dárce tak nelze u celkem 3,2 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy