Nešpor: Zeman může být jako product placement likérek

Eliška Bártová Eliška Bártová
31. 1. 2013 7:00
Primář Karel Nešpor mluví o tom, jak se v prezidentské kampani objevilo pití alkoholu
Ve štábu Miloše Zemana. Bechera střídá Jelínek.
Ve štábu Miloše Zemana. Bechera střídá Jelínek. | Foto: Ludvík Hradilek

Rozhovor  - Nový prezident Miloš Zeman se už od doby svého premiérování nijak netají tím, že hodně kouří a konzumuje alkohol.

"Becherovka je příjemný požitek, ať už v deset ráno nebo pozdě večer," cituje jeho starší výrok internetová encyklopedie Wikipedia, která u hesla Becherovka uvádí jméno nové hlavy státu (spolu se zpěvákem Alešem Brichtou) jako "známého konzumenta" tohoto nápoje. 

Narážkami na popíjení alkoholu Miloš Zeman nešetřil ani v předvolební prezidentské kampani, například když na podzim ve Zlíně poopravil všeobecné mínění sdílené i Wikipedií. Prozradil, že Becherovku nepije už sedm let. "Od doby, co její výrobci zvýšili obsah cukru, už ji pít nesmím. Raději si dám slivovici," uvedl.

Výsledkem kampaně je poznámka na twitterovém účtu nesoucím jméno bohnického primáře a známého odpůrce alkoholu Karla Nešpora, že bude nutné vybudovat v bohnické léčebně prezidentské apartmá.

Falešný profil primáře Karla Nešpora na Twitteru.
Falešný profil primáře Karla Nešpora na Twitteru. | Foto: Aktuálně.cz

Aktuálně.cz: Opravdu jste to napsal vy? A když, tak proč?

Je to podvrh, já na Twitteru nejsem. Ani na žádné sociální síti, píši si deníček na své webové stránky, do kterých mi nikdo nekecá. Často se mi stává, že mi lidé vkládají do úst něco, co jsem neřekl…

A.cz: Přesto - jak vnímáte, že nová hlava státu často veřejně deklaruje svůj vztah k alkoholu?

Mně to nějak do sebe všechno zapadá. Současný pan prezident měl velmi rozsáhlou a masivní volební kampaň, jejíž financování nebylo úplně průhledné. Tekly tam tajemné peníze. Dovedu si představit, kdo tam ty peníze posílal.

A.cz: Kdo?

Výrobci alkoholických nápojů. Samotná SPOZ má na svém oficiálním seznamu sponzorů nějaké likérky. Financování politických stran je u nás neprůhledné a asi to někomu vyhovuje. Nemusí ty peníze poslat přímo na účet kampaně, ale zaplatí třeba billboardy, a to už se nikdo nedozví, zda to zaplatili oni. Tam bych viděl souvislosti. Celé je to nepřímá reklama. Ale je to moje konstrukce, jsem prostý lékař.

A.cz: Myslíte, že mezi Zemanovými sponzory jsou skrytě likérky?

Předpokládám, že politická kampaň je velmi drahá věc a odněkud peníze přicházet musí. Lidé, kteří by byli romanticky zamilováni do pana budoucího prezidenta, tak pravděpodobně nebudou tvořit většinu. Ale možná se mýlím a většina občanů jsou romantici a dary pochází od jeho obdivovatelů. Já si to ale nemyslím. Je jisté, že nepřímá reklama v českých médiích kvete, a divil bych se, kdyby se vyhýbala české politice. Tak jako existuje product placement ve filmech, stejně tak existuje i v politice.

A.cz: Jste profesionál, který pomáhá lidem dostat se ze závislosti na alkoholu. Váš názor na to, že se Miloš Zeman otevřeně hlásí k pití tvrdého alkoholu?

Já jsem jen prostý člověk, který pomáhá jiným prostým lidem, co je už pití alkoholu přestalo bavit. Nejsem žádný Jan Žižka, jsem spíš polní felčar. Kdyby byl pan prezident nezletilý a já byl jeho tatínek, byl by to problém. Takhle je to problém pro veřejné zdravotnictví.

A.cz: Může to být problém, když má zastávat nejvyšší ústavní funkci?

Chcete po mně nemožné. Pana budoucího prezidenta jsem nevyšetřoval. Z údajů o spotřebě alkoholu nelze uvozovat, zda je někdo závislý, nebo není. A ty údaje mohou být zkreslené z toho důvodu, že sponzor pak přisype třeba víc…

A.cz: Je něco, co byste Miloši Zemanovi vzkázal jako odborník na tuto problematiku?

Nic, protože on mě stejně nebude poslouchat. Pokud by ode mne chtěl radu, tak mu ji řeknu. Takhle by to vnímal jako útok na něj, nebo na jeho stranu.

A.cz: Lze obecně říci, v čem může být problém, když jsou vrcholní politici (bývalí poslanci Kott či Turek) ve sněmovně přistiženi opilí, nebo popíjení veřejně připouštějí (jako před lety ministr Kalousek na narážku Davida Ratha)?

Problém je v tom, že porušují zákoník práce a nedávají rozhodně dobrý příklad. Je to zajímavá otázka z hlediska právního. Nad poslanci nikdo nemá dohled, těžko jim někdo kvůli tomu, že pijí alkohol v pracovní době, může dát výpověď. Některé firmy mají ve vrátnici alkoholový analyzátor a na koho vrátný ukáže, ten musí fouknout, a pokud nadýchá alkohol, dostává okamžitou výpověď. Zákoník práce by měl platit pro všechny.

 

Právě se děje

Další zprávy