Padají kvůli inzerátu hlavy? Marginálie, zní z Blesku

Martina Machová Martina Machová
30. 1. 2013 16:22
Deník Blesk zveřejnil před volbami pomlouvačný inzerát proti Schwarzenbergovi
Inzerát v Blesku v den druhého kola voleb.
Inzerát v Blesku v den druhého kola voleb. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stačilo pět dní od zveřejnění pomlouvačného předvolebního inzerátu proti Karlu Schwarzenbergovi a z události, která skončila podáním trestního oznámení, je pro společnost Ringier Axel Springer, jež inzerci otiskla, marginálie.

Tak aspoň reagovala její mluvčí, když se deník Aktuálně.cz tázal, jak dál vydavatel řeší inzerát, jenž vyšel ve čtvrtek a pátek před druhým kolem voleb.

"Za nás je to tak, že se v tuto chvíli touto marginálii již nezabýváme," odpověděla Kateřina Kuchařová.

Obratem, že se "touto marginálií již nezabývají", reagovala i na dotazy, zda bude vyvozena konkrétní personální odpovědnost, nebo zda společnost Ringier po zveřejnění nepodepsané a pomlouvačné politické inzerce nepřehodnotí vnitřní pravidla, aby k podobným excesům v budoucnosti nedocházelo.

"Máme standardní mechanismy nastavené dlouhodobě a na nich není potřeba nic měnit," uvedla Kuchařová.

Celostránkový inzerát v nejčtenějším českém deníku Blesk, který pod společnost Ringier spadá, obviňoval Schwarzenberga ze spojení se zástupcem sudetských Němců Berndem Posseltem nebo z plánu na navracení majetku sudetským Němcům.

Vyšel nejprve bez uvedení zadavatele, což je v případě politické reklamy protizákonné. Teprve s odstupem času Ringier dodatečně zveřejnil, že inzerát objednal advokát Vladimír Zavadil, muž, který před rokem 1989 pracoval jako důstojník StB.

Deníku Aktuálně.cz napsal, že se nedomnívá, že výroky jsou pomlouvačné. "Byly řečeny dne 17. 1. 2013 v televizní debatě na ČT1. Nikoho jsem nechtěl ani nechci poškozovat," argumentoval.

Pavel Šafr (vpravo).
Pavel Šafr (vpravo). | Foto: Ludvík Hradilek

Odpovědnost bude? Nebude?

Na svém facebookovém profilu následně kritizoval zveřejnění sporné inzerce ředitel strategie Blesku Pavel Šafr.

"Bude to velmi nepříjemné a jsem si jistý, že tahle Zemanova sviňárna bude mít u nás konkrétní a nepříjemný dopad. Nehodlám zakrývat osobní zodpovědnost," napsal Šafr.

Deníku Aktuálně.cz v pondělí řekl, že bude pracovat na tom, aby se takové věci neděly. Ve středu se už jen omezil na konstatování, že nemá mandát cokoli k tomu říci.

Jak deník Aktuálně.cz dříve informoval, Blesk a vydavatelství Ringier nebyly jedinými médii, která byla s inzerátem oslovena. Šéf inzerce Deníků nakladatelství Vltava-Labe-Press potvrdil, že byli osloveni také, ale že nabídku odmítli.

Přiznal rovněž, že součástí nabídky bylo dobrozdání, že veškeré právní důsledky bere na sebe zadavatel.

 

Právě se děje

Další zprávy