Zeman barvy nemění: Zapřel Šloufa a vynadal novinářům

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
26. 1. 2013 18:00
Zeman neprozradil konkrétní kroky, kterými by chtěl v úřadu začít
Miloš Zeman přichází přednést svůj povolební projev
Miloš Zeman přichází přednést svůj povolební projev | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čerstvý vítěz prezidentských voleb Miloš Zeman při svém prvním projevu ukázal, že ani v nové funkci nehodlá měnit své osobité vystupování. 

Na úvod poděkoval nejen svým příznivcům, ale všem občanům České republiky. Jinak se ale vrátil ke starým způsobům. Neřekl téměř nic konkrétního, pozurážel novináře a popřel, že by věděl o přítomnosti podnikatele Miroslava Šloufa ve volebním štábu.

"Dovolte mi, abych poděkoval všem občanům České republiky. Rád bych ocenil Karla Schwarzenberga za krásné druhé místo.  Slibuji, že jako prezident zvolený přímou volbou občanů se budu snažit být hlasem všech občanů," byla první slova čerstvě zvoleného kandidáta.

Zeman odmítl, že by jeho předvolební kampaň byla příliš vyhrocená. "Ve volební kampani proti sobě hrála Sparta a Slavie, teď se začne hrát za národní tým České republiky," uvedl Zeman.

Na přímou otázku, jak chce znovu sjednotit vyhrocenou kampaní rozdělenou českou společnost, ale neodpověděl.

Na dotazy novinářů ohledně Miroslava Šloufa, od kterého se Zeman podle svých slov odstřihl a který dorazil do volebního štábu krátce po jedné hodině, reagoval podrážděně.

"Co se týče pana Šloufa, tak já ani nevím, jestli tady je. Stojím si za tím, co jsem o něm řekl," tvrdil Zeman. Stejně tak neodpověděl na otázku, s kým by chtěl na Hradě spolupracovat.

V závěru svého projevu se Zeman vrátil ke své oblíbené disciplíně - "peskování" novinářů. Média, která přiznala podporu některému z kandidátů, označil za neprofesionální.

Zeman nechtěl podrobněji komentovat své první prezidentské kroky. „Nejdříve složím přísahu. Poté přednesu projev v Parlamentu, v něm se všechno dozvíte," odbýval otázky novinářů. Na první zahraniční cestu zamíří na Slovensko.

 

Právě se děje

Další zprávy